galéria megtekintése

A Valaki és a senkik

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 11. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Ha nem a hatalom előtt meggörnyedt szolgalélek söpörné ki Marxot a Corvinus aulájából, akkor nagyon egyetértenék vele, hogy üljön át ő szépen az egyetem múzeumába. Ha nem Marx igazságának érvényét és a marxizmus győzelmének távlatát hirdetnék azok, akik a Facebookon a legélénkebben tiltakoznak, egyetértenék velük is.

Egy középszerű szobrász a diktatúra sötét, gyilkos korszakában, 1957-ben a munkásőr szobraival párhuzamosan készített egy mogorva, autoriter Marxot, akit 1959-ben egyedüli, megfellebbezhetetlen igazságosztóként beültettek a róla elnevezett egyetem aulájába, hogy ott az antiliberális, antikapitalista közgazdászat, a diktatúra hivatalos világnézetének egyeduralmát hirdesse. Az ő egyedüli, uralkodó jelenléte a Corvinus aulájában merő anakronizmus. Leginkább ahhoz a liberális, nyitott, versenypárti köztársasághoz képest, ami a jelenlegi diktatúraépítő, bezárkózó rezsim életképes alternatívája lehetne.

Csakhogy az emberben fölforr az epe, amikor azok, akiknek öntudatosan ki kellene állniuk egyetemük autonómiája érdekében, akiknek a polgári önérzet ellenálló erejét kellene a hatalmaskodó nyikhajokkal szembeszegezniük, azon mesterkednek, miképp tudnának a kurzusvitézek kedvébe járni, s a bornírt ideológiai támadások elől kitérni. Hogy aztán „good bye Marxszal” hercigeskedjen egy államtitkárnak föltolt üres fejű senki, akinek az életműve ostoba, álszent nyilatkozatokból és szabadságellenes törvényfuserálásból áll, s aki Marxból egy kötőszót sem tudna fölfogni, ha egyáltalán megpróbálná.

 

Marx követői igazán elég távol állnak tőlem, de az öntelt fitymálói még távolabb. Vannak a filozófiának, a társadalomtudományoknak nagy formátumú, korszakos jelentőségű, rendszeralkotó géniuszai, akik azok számára is megkerülhetetlenek, értékesek és izgalmasak, akik nem a híveik. Nem kell ahhoz augustiánusnak, tomistának, platonistának, rousseauistának, hegeliánusnak, schoppenhaueriánusnak, nietzscheiánusnak lenni, hogy az ember tisztelje őket és épüljön általuk. Ha a Corvinuson nem vennék és nem oktatnák komolyan Marxot, az éppen olyan tragikus lenne, mintha ott Marx szelleme uralkodna. (Az persze nem tragikus, ha az oktatók közt marxista is akad. Sőt.)

Ha az aulában szépen odaültetnék Marx mellé, vele egy méretben és státuszban mindazokat, akik hozzá hasonló formátumú géniuszként járultak hozzá az emberi világ értelmezésének folyamatához, akkor Marx ott köztük, a nagyok egyikeként abszolút megfelelő helyen lenne. (Csak persze az egésznek nem volna semmi értelme, mert minek tömérdek pénzért „realista” alkotásokban megörökíteni azokat, akikről úgyis tudjuk, meg egyébként is mindegy, hogy néztek ki. Pénzt költeni csak szuverén műalkotásokra érdemes, melyek nem a megrendelő, hanem a művész üzenetét hordozzák.)

Marx jelenlétének rossz üzenete volt, Marx eltávolításának rossz üzenete van. Nem autonóm egyetembe ültették őt bele. Nem autonóm egyetemi vezetők távolítják el. Autonómia nélkül jó üzenet nincs.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.