galéria megtekintése

A tréfa ünnepe

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 02. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Azzal kezdődött, hogy a XXI. század pártja – a pártelnök maga nevezte így a Jobbikot a szélsőséges hangvételű és fizikailag hontalan Kuruc.info által médiatámogatott pártmajálison – két jellegzetesen ókori gondolattal szólította meg a munkásosztályt. Vona polgártárs először arról beszélt, hogy a társadalmi igazságtétel és a visszatartó erő miatt a halálbüntetésnek igenis van létjogosultsága (szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért – mondta egykor Mózes), majd fölvillantotta, hogy egy esetleges Jobbik-kormánynak a munkahelyteremtés lenne a legfontosabb feladata, a meló nélkül maradók viszont nem számíthatnának semmilyen támogatásra (Aki nem dolgozik, ne is egyék – írta Pál apostol a főfoglalkozásként Jézus második eljövetelére váró thesszaloníki híveknek, igaz, ugyanő az efezusiaknak azt üzente, ki-ki ami jót cselekszik, visszakapja azt Istentől). Utána pedig feldobott egy akkora ellentmondást, hogy alig tudott kifutni alóla: néhány perccel azután, hogy kinyilvánította az EU működőképtelenségét, a néppárti hallgatóság megnyugtatására kijelentette, hogy rövid távon nem fogunk kilépni az unióból, mert azonnal csődbe mennénk.

Hogy a magyar jobboldal tökéletesen tájékozódik a politikai gazdaságtan világtérképén, azt az egy fokkal még Vona Gábornál is professzionálisabb Szijjártó Péter tette nyilvánvalóvá. A külgazdasági és külügyminiszter május elsejét tartotta a legalkalmasabbnak a szerinte vitán felül sikeres keleti nyitás lezárására: tőle – ha a sallangokat lehántjuk – azt tudhatta meg a nép, hogy az Orbán-kabinet akkorát bukott a gusztustalan keleti diktatúrákkal folytatott kufárkodáson, mint a pártszolgálatban megőszült Kupper András a Zeneakadémián.Míg ugyanis Magyarországnak – a tibetiek vegzálásával, a baltás gyilkos elengedésével és a kazah önkényúr körbeudvarolásával együtt – három százalékkal még csökkent is a keleti exportja 2010 és 2014 között, Csehországé ezalatt 52, a lengyeleké 50, a románoké 28, a szlovákoké pedig 25 százalékkal nőtt.

Aki még ezek után is kételkedett volna benne, hogy az ország nemcsak jó kezekben van, de – bárhogy alakuljon is a politikai jövő – ilyenekben is marad, annak Gyurcsány Ferenc, a szintén kormányra készülő ellenzék egyik potenciális vezére ingyenes áramot és vizet, Tóbiás József az MSZP nevében 200 százalékos hét végi bérpótlékot ígért – amihez képest a közmunka ünnepe az egykori Köztársaság téren maga volt a realitás.

 

Ha ehhez még hozzászámítjuk, hogy a cukiságkampányba belefáradt jobbszélső hazafiak „Vadhajtás vagyok!” feliratú pólóban demonstráltak, a nemrég piacpárti fordulatot hirdető DK táborában egy erősen középkorú házaspár Che Guevara-dresszbe öltözött, miközben a kommunista Thürmer Gyula dicsérte, a Fidesz farvizén utazó Munkástanácsok vezetője pedig kritizálta a NER munkaügyi vívmányait, akkor az otthon maradók is beláthatják: ilyen majálisunk még sosem volt. Kiderült, hogy a politikusaink a szórakoztatásban utolérhetetlenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.