galéria megtekintése

A szponzor elnézést kér

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 23. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Felhívtak a Coca-Cola magyarországi vezérigazgatóságától, hogy feltétlenül találkozni szeretnének velem. Egy feltűnően csinos hölgy kért randevút az egyik előkelő szálloda bárjába, s miután kipróbáltuk a kóla különféle változatait alkohollal kombinálva, bizalmasan hozzám fordult. Elmondta, hogy úgy hallották, adósságaim vannak, és ők ki akarják fizetni helyettem a tartozásaimat, adjam is meg a szükséges adatokat.

Először nem értettem, miről van szó, aztán a hölgy elmondta, hogy a Coca-Cola a Magyar Paralimpiai Bizottság bronz fokozatú támogatója, a sportszervezet honlapján látható is a logójuk Testébresztő Coca-Cola felirattal. Nem, ne értsem félre, adósságom törlesztésének fejében nem kérnek tőlem semmit, nem kell reklámcikket írnom, de még Coca-Cola feliratú sapkát sem viselnem, egyszerűen lelkifurdalásuk van. Amint a sajtóból nyilván már értesültem róla, a paralimpiai bizottság alelnökének, Deutsch képviselőnek a tanácsára Gömöri, a sportszervezet elnöke hárommillió forintot vett fel devizahitele végtörlesztésére, s még további három vezető kapott vissza nem térítendő, illetve kedvezményes kamatú hitelt, mégpedig az alelnöki közlés szerint a mozgássérült sportolók támogatására szánt szponzori pénzekből, ráadásul még új autókat is vásároltak.

A cég tehát az akarata és a tudomása ellenére nem a mozgássérült sportolókat támogatta, akikről pedig épp az elnök nyilatkozta nemrég, hogy világklasszis paralimpikonok a napi megélhetéssel küszködnek, a legtöbben három műszakban dolgoznak, és csak az edzőtáborokban tudnak megfelelően enni. Ami hagyján, de a szponzori támogatást azután sem állították le, hogy Gömöri és a vezetőség a paralimpikonok kifejezett kérésére sem mondott le, igaz, ha egyszer majd lemondanak, azt is csak felsőbb nyomásra teszik, nem lelkiismereti okból.

Minthogy a világon köztudottan tán a magyar lakosság viseli el legkevésbé a vezetői gátlástalanságot, nem csoda, hogy a Coca-Cola fogyasztása a felére esett vissza. A cég nem szeretné, ha a nagyközönség azt hinné, hogy csak a vezetőket támogatja, ezért szeretettel várja az anyagilag megszorult civilek jelentkezését, hogy rajtuk is segítsen, s még alelnöki ajánlást se kell hozni, elég a havi fizetőrészlet csekkjeit bemutatni. A paralimpiai bizottságnak azonban nem csak bronz fokozatú támogatói vannak. Ismerősöm mondja, hogy őt az arany fokozatú Tesco vezetői ráncigálták be az áruházba, hogy tetszés szerint válasszon a kínálatból, vegye ezt bónusznak a devizahitele végtörlesztése mellé, mert sajnos a botrány kipattanása után ők is elmulasztottak ultimátumot adni a paralimpiai bizottság vezetőinek, hogy csak a lemondásuk esetén hajlandók továbbra is folyósítani a pénzt. Az ezüst fokozatú egri Park Hotel szintén ingyenes hétvégét nyújt a térség civil adósainak, a K&H és az Allianz biztosító kedvezményes pénzügyi konstrukcióit már nem is említjük.

 

Mint látható, mindegyik szponzor szégyelli magát, hogy így átverték. Valamennyien közölték, hogy tanultak az esetből, s mert a hitelességük, a komolyságuk és a politikamentességük forog kockán, ezután nemcsak megnézik, hogy kit támogatnak, hanem rendszeresen követni fogják a pénzük útját is. Különösen olyan kluboknál, sport- és kulturális szervezeteknél, melyeknek az elnökségében politikus ül, az általa favorizált elnök pedig luxuskocsival furikázik, és a szervezet nevében a saját cégével köt szerződést.

Nem tudni, hogy így lesz-e, mindenesetre a Pepsi-Cola már a fa mögül figyel.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.