galéria megtekintése

A szkinhed élt, él és élni fog

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 07. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

(Az Oi-kor zenekar parafrázisa a lenines mondókára.)

Az a kérdés, hogy gondoltam-e volna-e annó, amikor domini 15 évesen (uszkve) a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házának valamelyik sötét sarkában érdeklődve figyeltem, ahogyan a gyakorlatilag ott, a helyszínen nemzeti és mindenféle egyéb öntudatra ébredt, addig amolyan kopasz punkoknak számító szkinhedek megkezdik élet-halál harcukat a mindenféle, hajat és nem direkte nácoid ideológiát viselő honfitársaik ellen – pofozkodás, rugdosódás, egyéb fizikai inzultus formájában, szóval gondoltam-e volna akkor, hogy harminc év múlva (kábé) az Országgyűlés alakuló ülése, in concreto a parlamenti alelnök megválasztása kapcsán szkinhedtipológiai kisesszék, eredetmítoszok, rendszertani ábrák, valamint nagyszámú satöbbik lepik el a magyar sajtót, és a szkinhedmozgalom történetének számos olyan részlete tárul föl, amelyet akkoriban (1985-ben) nem is sejtettünk.

Kábé akkor vagy ’86-ban szereztem be első 4-Skins-kazettámat, a Good, the Bad and The 4-Skins és a From Chaos to 1984 lemezekre vett rá a Dob Records szakállas boltosa.

 

Nagyon szerettem azt a zenét, de az akkor már cigányellenes, rasszistáskodós, verekedős szkinhedmozgalomhoz nem sok kedvem volt.

A legmagasabbat és legidősebbet közöttük Roynak hívták, a polgári nevét is tudta mindenki. S-sel kezdődött és neider Tamásra végződött

Eljártam még egy-két Táncőrület-koncertre, a Falscht meg a Flúgos Futamot kifejezetten szerettem, de ennél közelebb nem sodródtam a mozgalomhoz, annak ellenére, hogy Fradi-B-közép is voltam (akkor még senki nem használta az ultra szót).

Ja, én is csak hosszú évek múlva tudtam meg a 4-Skinsről, hogy az akkor már szélsőjobboldalizálódó magyar szkinhedek angol kedvence nemhogy nem volt jobbos, de még csak amolyan apolitikus, elitellenes melós-patrióta se nagyon, hanem, például a zenekarvezető, főzeneszerző, főideológus és főbunyós Tom „Hoxton” McCourt harcos antirasszista, egyszersmind antikommunista, sőt, manifeszt szoclib.

Nem is lett belőle parlamenti alelnök sehol.

Na de nálunk lett, Sneider Tamásból, és hát az ő személye ihlette az említett szkinhedtörténeti dolgozatokat. Ma már maga Sneider Tamás sem tekinti magát exszkinhednek, pedig a kilencvenes évek elején Egerben nagyon is ex nélküli szkinhednek tekintették, sőt, ő is magát. ’91–92-ben valamikor például egy AMD-koncertre érkeztünk Egerbe, már előre volt nagy készülődés, hogy a rettegett egri szkinhedek készülnek, már arra, hogy a hasonlóképpen rettegett kőbányai punkok (az AMD zenekar köre) jönnek, és akkor lesz ott nagy testmozgás.

Megérkeztünk a belvárosi klub elé vagy ötvenen, ott álltak rituálisan kifordított bomberben az egri szkinhedek, kábé tízen. Mi meg ötvenen legalább. Hát nem lett belőle verekedés. Sotár, az AMD énekese beszélt velük néhány szót, aztán bementünk a koncertre, ők meg haza. A legmagasabbat és legidősebbet közöttük Roynak hívták, a polgári nevét is tudta mindenki. S-sel kezdődött és neider Tamásra végződött. Szkinhednek mondták akkor magukat, szkinhednek ismerték őket a városban, szkinhedzenekarokra gyorsultak.

Lehet, hogy nem váltották ki a szkinhedigazolványt a szkinhedkamaránál, nem tették le a szkinhedvizsgát vagy nem anyakönyveztették a szkinhedségüket, de annyira voltak szkinhedek, amennyire csak ott és akkor lehetséges volt.

A baj nem ezzel van. Hanem mondjuk azzal, ami akkoriban játszódott le, amikor a fent leírt találkozó: egy Farkas nevű cigány embert vertek össze az egri szkinhedek Sneider vezetésével.

Vannak mindenféle érdekes figurák a magyar parlamentben, miért ne lennének? A nép fiai ők, a véreink, amennyire hülyék/furcsák/bénák, annyira azok ők is. (Sőt.) Van köztük alkoholista, exdrogos (és alighanem aktív), kissé ütődött, minden. Van egy jobbikos stonerdobos is. (A stoner rock többnyire hallucinogén kábítószerek hatása alatt játszott, sőt, a drogok használatát nyíltan propagáló műfaj.) Meg van több exfutballhuligán.

Csak abban bízom, hogy Hiller István sosem keveredett valami szélsőséges szubkultúrába.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.