galéria megtekintése

A szégyen frakciója

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 11. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Csodálni vagyok kénytelen a debreceni városháza XIX. századi építőit: a hajdani mesterek igen előrelátó módon olyan masszív épületet emeltek, hogy a díszteremben bármekkorát hazudnak is a városi politikusok, nem szakad le a plafon.

Kósa Lajos polgármester immár tizenhat éve próbálgatja a födém szakítószilárdságát, s a városháza eddig még egyetlen hazugságától sem rengett meg, s lám, tegnap sem szakadt le a plafon, pedig Kósa megint nagyot alakított. A birkatekintetű testülettel egymás után két olyan napirendi pontot is megszavaztatott, amelyek miatt egy normális demokráciában a felvilágosult lakosság a közgyűlés végét meg sem várva, azonnali hatállyal kergetné ki a polgármestert a falakon túlra.

Kósa először is megszavaztatta, hogy a debreceni állatkert élére a jelenlegi igazgató mellé kinevezzenek egy másikat, méghozzá havi 550 ezer forintos fizetéssel, sőt, az új vezető teljesítménybérben is részesül, ami nem kevés: az alapbérének ötven százaléka. Lám csak, Debrecenben van pénz, ott még erre is futja.

 

A gond csak az, hogy az állatkert eddigi igazgatója – amúgy a szakmájában országszerte elismert zoológus – az új kolléga várható kinevezéséről a helyi újságból értesült. Nem mindennapi megaláztatás ez, de hát mit érdekli ez Kósa Lajost, meg a közgyűlésben szó nélkül mindent megszavazó fideszes mamelukjait.

Ez még nem volt elég a tegnapi napra. A közgyűlés Kósa előterjesztésére mindenféle vita, kérdés és hozzászólás nélkül, alig egy perc alatt megszavazta azt a szándéknyilatkozatot, miszerint megszűnik az országos hírű Modem galériát működtető cég, magát a művészeti központot pedig betagolják a Déri Múzeumba. Az indoklás szerint így gazdaságosabb a működtetés, ám a fideszes bólogatójánosokat csöppet sem zavarta az az ellentmondás, hogy ha van pénz egy második állatkerti vezető magas fizetésére, akkor miért is kell takarékoskodni azon a művészeti intézményen, amely jelenleg a legjelentősebb kulturális érték a városban. Ennek most vége lesz. S Kósa Lajos ezt nem bánja. Sőt szerinte a Modemnek és a Déri Múzeumnak amúgy is „ugyanaz a profilja”.

Ezt mondta tegnap, s még ettől a hazugságtól sem szakadt le a városházi plafon, hiszen a Modemnek meg a saját jelentéktelenségébe régen beleszürkült Déri Múzeumnak nagyjából annyira azonos a profilja, mint egy Ferrarinak meg egy Trabantnak. De hát mit érdekli a valóság Kósa Lajost, meg a szó nélkül mindent megszavazó fideszes mamelukjait.

A debreceni közgyűlés Fidesz-frakciója tegnap végérvényesen kiérdemelte a szégyen frakciója nevet. Ezek a szégyenletes emberek még azt a kérdést sem merték föltenni a választóik kedvéért, hogy ha a Modemet a Déri Múzeumból irányítják majd, akkor vajon lesz-e garancia a minőségi művészi munkára. Pedig ez most a legfontosabb kérdés, tekintettel arra, hogy a Déri Múzeum igazgatójává Kósa Lajos akaratából tavaly egy olyan polgármesteri talpnyalót neveztek ki, aki korábban soha életében nem dolgozott múzeumban. De legalább állatkertben sem – s egy mameluk szemében ez alighanem mellette szól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.