galéria megtekintése

A század vége

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 10. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Mellár Tamás közgazdász úgy véli, hogy a Századvég intézet pénzmosoda, különféle minisztériumoktól érkező megbízásait érdemi munkavégzés nélkül tudja le. Arra hivatkozik Mellár, hogy amikor ő volt a kutatási igazgató, jöttek a megrendelések, hogy csináljanak ilyen-olyan kutatásokat, de ő többször is azt válaszolta, hogy azt nem tudják megcsinálni. Ennek ellenére győzködték, hogy „kaparjanak valamit össze”, kifizetik úgyis.

Mellár Tamás szavaira a Századvég stratégiai igazgatója, az Orbán Viktor iránti olthatatlan szenvedélyéről és ezoterikus politikamagyarázatairól elhíresült G. Fodor Gábor válaszolt, s azt kérdezte a professzortól a maga fölényeskedő stílusában: „Csak nem gondolod, hogy sült bolondok lennének a volt kollégáid. Hogy nem teljesítenek és nem építenek ki egy valóban komoly szakmai háttérapparátust a kormányzati munka segítésére?”

G. Fodor Gábor megelőlegezi azt is, hogy valójában nem Mellár Tamás véleménye, amit mondott, hanem valakik a szájába adták. Ez a bűzös tempó talán a legrohadtabb ebben az egészben. Ez, ami abból indul ki, hogy valaki csak azért gondol valamit, mert valakiknek az eszközévé vált, de hát ne vonjuk kétségbe, G. Fodor Gábor tudja, mit beszél.

 

Lehetnek tapasztalatai arról is, hogy miként lehet bizonyos mondatokat valakinek a szájába adni, hiszen egyik jeles szerzője a választási kampányra időzített alapműről, a Zuschlag János kötetbe foglalt visszaemlékezéséről szóló, a Napi Gazdaság címoldalára készített interjúnak, amelyben a börtönviselt egykori szocialista képviselő nyilvánvaló képtelenségekkel sározza tovább volt társait.

A kötet kiadásának hátterében is a Századvég áll, amit azért is fontos megemlíteni, mert a kilencvenes évek elején a nemzedékének jeles elméit tömörítő Századvég még alapműveket jelentetett meg. Az a pillanat volt a század vége. De ennek már nincs is jelentősége. A történelem része éppen úgy, ahogy azzá vált a Századvég akkori törekvése a végzetes politikai, mentális szembenállás megtörésére.

A mai Századvég már épp ennek a szembenállásnak a szimbólumává vált, az autokrácia alappillérévé, amelyhez áramlanak az ellenőrizhetetlen milliárdok olyan tanulmányokra, amelyeket nem láthat és nem olvashat senki, s mindezt jogszerűen. Most röppennek a milliárdok hozzá annak érdekében is, hogy egyengesse az Egyesült Államok és Magyarország viszonyát, bár a jelek szerint ehhez már közvetlenül Obama elnök környezetét kellene megkenni, ami semmilyen szempontból nem tűnik reális célnak.

De hát akkor mégis mire költik azt a pénzt egy olyan cégnél, amelynek az egyik vezetője korrupció miatt minden valószínűség szerint ki van tiltva az Egyesült Államokból? Sosem tudjuk meg. Viszont presztízskérdést csinálnak Mellár Tamás bepereléséből, hogy papírjuk is legyen róla, hogy nem korruptak, amiből következően G. Fodor és a többiek még pökhendibben, még kevélyebben oszthatják majd az észt a politika ezotériájáról, ami náluk anyagiakban is megnyilvánul, még ha nem korruptak is, ó, hát már hogy is lennének azok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.