galéria megtekintése

A sötét uralma

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 10. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Rezsiharcban megfáradt lelkünk rezignáltan veszi tudomásul, hogy ebben a küzdelemben mi, fogyasztók naponta veszítünk csatát, miközben a lelkes hadvezér folytonos háborúra buzdít, s a végső győzelem ígéretével hiteget.

A végeken masírozgató alvezéreit azonban vélhetően elfelejti értesíteni a harcmodorról, s bizonyára nem jutnak el hozzájuk a diadalittas jelentések sem – más oka nem lehet, hogy hibát hibára halmoznak, s a valódi frontokon sorra bukják el a „zemberekért” vívott mindennapi csörtéket.

Szolnokon például olyan trükköt találtak ki a helyi potentátok, amitől hanyatt vágná magát talán még maga az ötödik kerületi polgármester, Rogán Antal is. Bevezették az éjszakai parkolási díjat.

Nem máshol tették ezt, mint a legforgalmasabb parkolók egyikében, a Hetényi Géza kórház mellett, ahová az ember rendszerint nem szórakozásból jár, s nem azért teszi le itt a gépjárművét, hogy megegyen egy grillázsos Kongó tortaszeletet a közeli cukiban, vagy megigazíttassa a frufruját a fodrászával.

 

Ha ide kell jönni, az nem tizenöt percig tart, az átlag várakozási idő egy törött karú gyerekkel is minimum két óra. Eddig, ha este hat után esett hasra az a kölyök a játszótéren, legalább a parkolás ingyen volt.

Az új rend szerint viszont este kilencig nappali tarifa van, óránként 270 forint, este kilenctől reggel hatig pedig ennek körülbelül a feléért ketyeg az óra.

Ráadásul eddig az orvos és ápolónők ingyen parkolhattak a kórház udvarán, az új rend szerint viszont nekik is fizetniük kell.

Extrém esetben egy három műszakos ápolónő akár a fizetése harmadát is parkolásra költheti. Ügyes, mondhatnánk. Tegyük hozzá, hogy a parkolásért felelős cég ötvenegy százaléka a fideszes vezetésű Szolnok város tulajdonában van.

Elképzelem a grémiumot, amelyik az új parkolási rendet kitalálta: talán eszükbe juthatott a mesebeli egyszeri szegény ember, akinek az uraságok egyre-másra adták a jó tanácsot, miként tehetné hatékonyabbá a szántást.

Ő pedig világgá szaladt, mielőtt azoknak eszükbe jutott volna, hogy ha a farára (vagy majdnem arra) lámpást akasztana, akár még éjszaka is dolgozhatna.

Hallani: a népharag oly elsöprő volt a kórházi parkolás miatt, hogy a város cége néhány napja enyhített a szigoron: éjjel már szabad ingyen megállni, a magasabb nappali tarifa azonban továbbra is érvényes este kilencig. Ez valóban polgárbarát intézkedés, méltó a rezsiharc eddigi színvonalához. Akárcsak a szemétdíj, amelyet előbb jól felemeltek, hogy később legyen miből csökkenteni.

Az istrángot húzogató kéz valóban jobban teljesít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.