galéria megtekintése

A „sok kis mocsai”

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.

Dr. Nagy Zoltán

Mocsai Lajos, aki bő fél éve a Testnevelési Egyetem rektora, immár a doktori cím viselésére is jogosult a Debreceni Egyetem (DE) jóvoltából. A jeles felsőoktatási intézmény a maga szervilizmusával önmagát köpte szembe, miután az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője „leszólt” annak a grémiumnak, amely néhány nappal korábban még szigorúan leszavazta a cím odaítélését. Akárhogy igyekszem, nem találom nyomát Mocsai releváns tudományos munkásságának.

Márpedig a hatályos felsőoktatási törvény szerint nemhogy professzor, még tanársegéd sem lehet senki, ha nincsenek valamely doktori iskolában megkezdett tanulmányai. (Más kérdés, hogy a művészeti munkásságokra adható DLA-fokozat mintájára a sportolóknak is ki lehetne valamit találni, csakhogy eddig nem találtak ki semmit.)

A Lex Mocsai precedenst teremtett! Az 55–60 éves oktatókból – tudományos fokozatuk nem lévén – mestertanárokat kreáltak.

 

A „sok kis mocsai” most vajon majd alkotói szabadságot kér/kap, hogy kegyeskedjék elkezdeni/befejezni doktori tanulmányait?! (A nagy Mocsainak már ezzel sem kell fáradnia: elég, ha „segíti a Debreceni Egyetem sportstratégiáját”.)

Meggyőződésem, hogy aki a mi felpörgött világunkban 10–15 év alatt nem szerzi meg a tudományos fokozatát, az már nem is fogja!

Panaszkodunk, hogy „felhígulnak” a felsőoktatás alanyai. A diákállomány. De legalább ennyire igaz ez az oktatói állományra is. A „vak vezet világtalant” effektus polgárjogot nyer(t) a felsőoktatásban. Az oktatók többsége saját „mulasztásait” a diákokon igyekszik „leverni”. (Buktatnak nyakra-főre, miközben őket kellene ismétlő vizsgára utasítani…)

Döbbenetes példákkal állhatnék elő, amikor egy szakdolgozat témavezetője annyira sem tájékozott a témakörben, mint a hallgatója.

Félő, hogy a kancellárok/konzisztóriumok/magisztrátusok végképp megfosztják a felsőoktatási intézményeket az önállóságuktól. A főiskolák és egyetemek autonómiájának likvidálása a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságot (MAB) is új kihívás elé állítja. Olyan tanulmányokra kell az áldásukat adniuk, amelyeknek nincsenek meg a személyi feltételei.

A szerző egyetemi docens, a neveléstudományok doktora

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.