galéria megtekintése

A rejtvényfalu

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 23. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Hát ez meg mi? Ez egy tükör. Ez egy tükör? Ez egy tükör. Ott díszeleg Bezenyén, a Dózsa út elején. (Na, még rímel is.) Milyen tükör az, melyiknek homályos az üvege? Talán-talán azt üzeni, hogy aki abba belenéz, az meglehetősen homályos alak. Úgy szellemileg. Már persze, ha jól olvasom az elrejtett vizuális üzenetet. És mi rajta az a felirat? Úgy sejtem, hogy „horvát tükör” akar lenni, angolul és kis hibával.

Croation Mirror. Bár ki tudja. Ha az utolsó „o” betűt tévesztették el, és az tulajdonképpen „a” akart lenni (Croatian), akkor horvát tükör. De ha az első „o” a hibás és „e” betűt szerettek volna írni helyette (Creation) akkor meg „teremtés tükör.” A helyiek azt gyanítják, inkább horvát? Azt gyanítják. Az osztrák és szlovák hármas határ mentén álló Bezenyén laknak ugyanis magyarok, szlovákok és horvátok is, ők még önkormányzatot is létrehoztak. Hát akkor ez politika? Hát akkor ez politika. Legalábbis lehet az. Ki bántja a horvátokat Bezenyén?

Szerintük a polgármester üzent nekik ilyen módon. Szokott ő így üzenni, másoknak is. Szokott? Szokott, persze. Mindenfélét. Nemrég szemet szúró, nagy betűkkel azt íratta a falu új terepjárójára, hogy „Ezt is elloptam, ugye?!” Ezt íratta rá? Azt állítják Bezenyén, bár a polgármester ezt nem mondta ki, viszont nem is tiltakozott ellene. Másutt ezt úgy mondják, hogy nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

 

Ő egyébként is másképp szeret kommunikálni. Rébuszokban, meghökkentő térjelekkel. Olyan elgondolkodtatóan. Meg kell fejteni, mint egy rejtvényt. Na jó, de hát mit vétettek és ki ellen azok a szegény horvátok Bezenyén? A helyiek úgy gondolják, kátyúzás van a háttérben. Vita volt a Dózsa utca kátyúzásáról. Ott lakik az előző polgármester, a horvát önkormányzat egyik képviselője. A képviselő-testület megszavazta az útjavítást, a polgármester ellenezte. Végül csak betömték a gödröket, de nem raktak rá fedőréteget.

Volt is ebből felháborodás az utcában. Egyszer aztán ott állt a tükör, mintha a földből nőtt volna ki. És ezek után mit tettek a derék horvátok? Feljelentést tettek a rendőrségen, de nem indult nyomozás, mert a hatóság szerint nem valósult meg bűncselekmény. És a horvátok ebbe belenyugodtak? Dehogy, dehogy. Tiltakoztak, s azt mondják, hogy ez a tükör sérti az ő egész nemzetüket.Meg azt is kijelentette a horvát önkormányzat helyi képviselője, hogy „ha más kisebbségről jelent volna meg hasonló provokáció, ebből minimum országos botrány lett volna.”

Kire gondolhatott vajon? Biztos csak a keserűség beszélt belőle. Értem, értem. De azért nem kellene megkérdezni a polgármestert az ügyről? Meg kéne, de nem értük el, merthogy nyaral. Merre nyaral? Horvátországban. Most is ott áll tehát az a tükör? Ott áll bizony napok óta Bezenyén, a Dózsa út elején. Na és őrzik éjjel-nappal? Dehogy őrzik. Ha nem őrzik, én nem értem. Mit? Azt, hogy ha úgy érzik, gyalázza a nemzetet, ha tiltakoznak ellene, feljelentenek, ha háborognak miatta, senki sincs a faluban, aki egy mozdulattal leszerelné?

Talán csak nem jutott eszükbe. Ez itt kérem Magyarország. Angolul Hungary.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.