galéria megtekintése

A putyini úton

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 03. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Oroszországban a bíróság nemrég külföldi ügynöknek minősítette azokat az emberi jogi szervezeteket, amelyeket az országon kívülről támogatnak. Magyarországon itt (még?) nem tartunk: nálunk csupán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal razziázik a külhoni adományokat fogadó egyesületeknél és alapítványoknál, begyűjtve olyan adatokat is, amelyekhez nyilvánvalóan nincs köze, joga.

Támadás
Támadás
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mivel volt szerencsénk végigülni (az előszobában olykor résnyire kinyíló, de általában zárt irodaajtó előtt) egy ilyen Kehi-rajtaütést, első kézből tudósíthatunk róla: a hangulat éppen olyan, mintha mondjuk pedofil cselekmények közben értek volna tetten egy visszaeső bűnözőt. Holott – a hivatalos kormányálláspont szerint – a vizsgálat célja mindössze annyi, hogy „a legvilágosabb kép alakuljon ki arról, hogy az alap forrásait valóban a meghatározott célokra használták-e fel”.

 

Önmagában nem lenne baj, ha létezne nálunk egy komoly, harapós közpénzügyi ellenőrző testület – az viszont már súlyos probléma, hogy a Kehi harciassága kizárólag a kormánykritikus formációk ellen irányul. Szeretnénk emlékeztetni rá, hogy a közvetve a kormányfő, közvetlenül pedig a Miniszterelnökséget felügyelő államtitkár felügyelete alatt működő hivatal az utóbbi hónapokban nem tartotta szükségesnek, hogy megvizsgálja az ország legdrágább, kilométerenként négymilliárd forintból épülő autópályájának Közgép-részvételű beruházását, a milliárdos visszaélésekkel gyanúsított Magyar Mozgókép Közalapítvány átvilágításából kifelejtette a Kálomista házaspár érdekeltségeit, január óta, azaz közel fél éve szöszmötöl néhány sógor és koma hortobágyi földbérleti szerződésével, viszont az összes földhaszonbérlet áttekintését és a Nemzeti Földalap átfogó vizsgálatát átugrotta.

A trafiktender ügyében – bár egy törvénymódosítás nyomán egyedül ő lenne rá jogosult – nem vizsgálódik, a valójában közpénzeket kezelő CÖF nevét pedig valószínűleg még nem is hallotta.

A trafiktémát amúgy a szívéhez igen-igen közel érző Lázár János szerint – akiről sajnos még mindig nem tudjuk, hogy miből tellett neki sokmilliós fácánvadászatra, és milyen államtitok-szintű külföldi utazás számláját kellett utólag befizetnie a költségvetésnek – ezeknél sokkal fontosabb cél a Norvég Civil Támogatás Alap (NCTA) keresztre feszítése.

Lázár szerepét az teszi igazán izgalmassá, hogy pillanatnyilag az NCTA az egyetlen olyan uniós felügyeletű támogatási rendszer az országban, amely még működik (holott az összes többi, vagyis a befagyott EU-pénzek folyósítása és a szintén jegelt „nagy” Norvég Alap is az államtitkárhoz tartozna). Most tehát úgy állunk, hogy azok a csatornák, amelyekből Lázár János pénzosztó kezén át áramlana a pénz, kiszáradtak, ahol pedig nem ő gyakorolja a felügyeletet, ott minden erővel igyekszik elzárni a pénzcsapot.

A tények tükrében az az egyszavas ígéret (vagy inkább fenyegetés), amelybe a 2014-es kormányprogramot belefoglalták – „Folytatjuk!” –kifejtve akár úgy is hangozhatna: tovább a putyini úton. Ha megkérdeznénk az eljárás alá vont civileket, ők ezt már nem is tartanák viccesnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.