galéria megtekintése

A politikus Göncz Árpád

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.

Bauer Tamás
Népszabadság

Göncz Árpád civil maradt, mondják sokan, szembeállítva őt a politikusokkal. Másképpen látom. Árpád már az SZDSZ ügyvivőjeként is politikus volt, azután országgyűlési képviselőként, majd köztársasági elnökként magától értetődően volt az, és akként is viselkedett. Kapott egy szeletnyi hatalmat, és élt is vele. Három példát említek erre. Olyan három példát, amelyek megmutatják, miképpen élt a rábízott hatalommal.

Az új magyar demokrácia első súlyos válságában, a taxisblokád idején Árpád a hadsereg főparancsnokaként nem járult hozzá, hogy a blokád felszámolására bevessék a katonákat. Azután kezdeményezte a közkegyelmet a blokád résztvevőinek, vagyis azt, hogy senkit ne büntessenek meg a blokádban való részvétel miatt. A taxisblokád persze tömeges jogsértés volt, amivel szemben az államnak, az állami erőszakszervezetnek fel lehetett és a hatályos jog szerint valójában fel is kellett volna lépnie, akár erőszakkal is. A jogsértéseket pedig meg kellett volna torolni.

A kormányzó MDF-ben mindkettő felmerült. Árpád helyesen látta, hogy amikor országszerte tömegesen sértik meg a jogot a kormány elleni tiltakozásként, akkor ezzel szemben akkor sem szabad erőszakkal fellépni, ha arra a jog módot adna, és akkor sem szabad büntetőjogilag megtorolni, ha a jog ezt lehetővé tenné. Nem szabad, mert a már akkor is meglevőnél jobban elmélyítené a társadalomban meglevő árkokat, ő pedig kibontakozást keresett a válságból. Megóvta az MDF vezette kormánytöbbséget attól, hogy valami helyrehozhatatlant tegyen. Segített ezzel Antall Józsefnek, aki maga talán nem tudott volna ellenállni pártbéli társai bosszúszomjának.

 

Antall maga miniszterelnökként autonóm személyiségeket bízott meg a közrádió és a köztévé vezetésével. Pártbéli társait – nemcsak Csurka Istvánt, hanem Kónya Imrét is – irritálta a független közmédia, és az MDF ellenőrzése alá kívánták azt vonni. Amikor Antall helyetteseket jelölt a két intézménybe Hankiss és Gombár mellé azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy majd ők vegyék át a vezetést, Árpád ellenállt, nem nevezte ki őket.

A kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy mondja ki: nem volt erre joga. Kétértelmű választ kapott. Árpád meglátta a kormányzó MDF-ben az orbáni Fidesz csíráját, és jól érzékelte, hogy a közmédia pártmédiává tételének kísérletét csírájában el kell fojtani. Amióta kivirágzott az orbáni hatalomgyakorlás, és mindenki láthatja, mi történik, ha pártmédiává teszik a közmédiát, az is beláthatja Árpád akkori igazát, aki annak idején az Országgyűlés kulturális bizottságában Hankiss ellen szavazott.

Árpád Alkotmánybíróságra küldte a Zétényi–Takács-törvényt. Azt, amely az MDF-frakció Iustitia-tervét öntötte törvényi alakba, s az előző rendszer egyes tisztségviselőinek felelősségre vonására irányult évtizedekkel korábbi tetteikért. A mai Fidesz már alaptörvényének részévé tette a Zétényi–Takács-törvényt, és kárhoztatja a Sólyom-féle Alkotmánybíróságot az azt megsemmisítő határozat miatt. Árpád, aki éveket töltött a korábbi rendszer tisztségviselőinek börtönében, világosan látta: az elévülést félretevő büntető felelősségre vonásuk a megegyezéses politikai átmenet felrúgása lenne, és új árkokkal tenné átjárhatatlanná a magyar közéletet. Az alkotmánybírák a jog oldaláról erősítették meg, amit ő bölcs politikusként érzékelt.

Árpád az SZDSZ ügyvivőjéből lett az új köztársaság elnöke. Vajon SZDSZ-esként helyezkedett szembe ezekben a kulcskérdésekben a kormányzó MDF-fel? Nem: ő – esküjéhez híven – a köztársaság alkotmányát, a hatalmon levők és a nép közötti békét, az alkotmány nyelvén a nemzet egységét védte a kormányhatalom birtokosainak mindezt kockáztató törekvéseivel szemben. Élt azzal a hatalommal, amellyel az Országgyűlés felruházta. Nem civilként: politikai tisztségviselőként. Annyi köze volt ennek az ő szabad demokrataságához, hogy az általa védett alkotmányos berendezkedés, a megegyezéses átmenet Antall és az SZDSZ (valamint az átmenetet illetően az MSZP) közös műve volt. Ezt védte ő Antall pártjával, adott esetben magával Antall-lal szemben is.

Tehát többek között neki köszönhetjük Magyarország történetének legszabadabb két évtizedét, azt, hogy Orbán kétharmados hatalomra jutásáig Magyarországon hatalommegosztásra épülő többpárti demokrácia volt.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.