galéria megtekintése

A polgári hazugság

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 03. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

G. Fodor Gábor sem mondott igazat meg azok sem, akik cáfolták őt. Hazugság, hogy a „polgári Magyarország” a Fidesztől csupán üres szlogen lett volna, mely mögött nem volt semmilyen koncepció. Az is hazugság, hogy az a koncepció ma is érvényes.

Pár hét híján húsz éve lesz, hogy a Fidesz kiegészítette a nevét azzal, hogy „Magyar Polgári Párt”, s elfogadta A polgári Magyarországért című programnyilatkozatát, mely a következő évre brosúrává hízott, s melynek első része az akkori főideológus, Tellér Gyula nagyon is koncepciózus dolgozata volt.

A koncepció a bolsi-libsi egylényegűség régi toposzára épült. A hatalomba visszatért bolsik a nemzetellenes, globalista világhatalmat kiszolgáló libsikkel összefogva helyreállítják a kommunista diktatúra hatalmi folyamatosságát, külső parancsra, gazdasági szükséghelyzetekre és törvényszerűségekre való hamis hivatkozással elnyomorítják a nemzet túlnyomó részét, s egy szűk elit kezében halmozzák fel a vagyont. A Fideszt ezzel szemben nem terheli a kommunista múlt, nem kell a Nyugat szolgalelkű kiszolgálásával kompenzálnia semmit, ő fogja autentikusan képviselni a polgári rendszert, ő teremti meg a polgárosodás feltételeit, mégpedig úgy, hogy a liberális közgazdasági babonákkal szakítva az állami eszközök bátor és széles körű alkalmazásával felpörgeti a gazdaságot, kiszélesíti és megerősíti a nemzeti középosztályt, amely a magyar polgárosodás, a polgári Magyarország bázisa lesz.

 

„Ez a koalíció gátlástalanul visszaél kétharmados hatalmával. (...) A polgári demokráciának megvannak a maga íratlan szabályai. A kormány ezeket több vonatkozásban is felrúgta. Erőpolitikát folytat a törvényhozásban, kisajátítani igyekszik a médiát.” Ezt írta A nagy átverés című brosúrájában a Fidesz arról az 1994-ben kormányra került koalícióról, mely önmagát fosztotta meg az ellenzék nélküli alkotmányozás lehetőségétől azáltal, hogy négyötödös többséghez kötötte az alkotmányozást, s amely az ellenzékkel egyeztetett, általa elfogadott médiatörvényt fogadott el, s gyakorlatilag vétójogot biztosított az ellenzéknek a közmédia irányításában.

A Fidesz hatalomra jutván koncepciózusan és öntudatosan felrúgott minden normát, amit ellenzékben a polgári demokrácia nevében számon kért. Minden adat és kutatás azt igazolja, az Eurostat jelentésétől az MTA és a GfK Hungária nagyszabású, közös vizsgálatáig, hogy a középosztály soha nem volt olyan bizonytalan, rossz helyzetben, soha nem fenyegette akkora részét a lecsúszás, a polgári létből való kihullás, mint a második Orbán-kormány idején. A Fidesz azt tette, amivel ellenfeleit vádolta. Szétszakította a társadalmat, amennyire csak tudta, olyan körte alakú társadalmat formált, mely egy szűk gazdagodó elitből és egy széles, szegényedő alsó részből áll.

G. Fodornak a Magyar Narancsban, Gulyás Gergelynek az ATV-ben, Orbán Viktornak a várbazárban az volt a dolga, hogy elmagyarázza, miért siker a kudarc. Belátható, hogy ezt a feladatot hazugság nélkül megoldani nem lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.