galéria megtekintése

A pokoli szöglet

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 28. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Úgy hozta az élet vagy a sors, vagy mindegy is, mi vagy ki hozta úgy, már másfél éve a város közepén (gyomrában, illetve inkább – látni fogjuk – vastagbelében) élek. Nem ott lakom, de ott élek. Az emberek ugyanis a munkahelyükön élnek. Ott vannak a valódi közösségeik, a társaik, akikkel több időt töltenek, mint bárki mással, akikkel egymásra vannak utalva, akikkel közös céljaik, ügyeik, témáik vannak.

Mindegy, ne menjünk nagyon bele. A lényeg, hogy másfél éve a Margit híd budai hídfőjénél élek. Első blikkre talán polgári környéknek tűnik: Buda közepe, a Rózsadomb, a Felhévíz és a Víziváros határán... mégis, alig pár hónapot kellett itt eltöltenem, hogy rájöjjek, ez a pár négyzetméter a Margit körút, a Margit utca és Török utca kereszteződésénél maga a pokol.

Ha nyáron, megfelelő fényviszonyoknál lenézünk az Apostol utca és a Margit utca kereszteződéséből, vagy a sötétebb Török utcából kinézünk a Margit körút felé, láthatjuk azt a borzalmas porfelhőt, ami a környéket beburkolja. Évtizedek óta ez a város egyik legszennyezettebb pontja, a mindig zsúfolt körút autóinak füstje megáll a házak között.

 

Nekem csak nyáron lett világos, hogy ez a különösen irritáló, finom, gyilkos por nemcsak úgy van, nemcsak a főváros málladéka, hanem ezt Budapest leghíresebb tömegközlekedési járműve, a hatvan méter hosszú, hetventonnás villamosszörny, a Combino szórja maga alá fékezésnél, máshogy nem tudna megállni. Ez a hetventonnás villamos gyakorlatilag tőgázzal fut be Buda felől a hídfői megállóba, a pálya meredeken emelkedik a híd előtt, kell a lendület. Tehát: csikorogva, alig tudja bevenni a hatvan méterével a kanyart, olyan hangja van, mint egy százéves Ganznak, a nagykanyar-lámpa, meg kell állnia, utána gáz!, és a két megállósziget között, át a zebrán negyvennel rohan be a megállóba a húsz centire álló emberek közé, csak azon csodálkozom, hogy nem gázol halálra mindennap hármat.

Ez a hely valahogy mindenkiből kihozza az állatot, a köcsögöt. Tíz éve a biciklista még a budapesti közlekedés négere volt, ma itt a legádázabb kisragadozó. Zúdul le a hídról, szarik a pirosra (szerintem nincs még olyan csoport ma a közlekedésben, amelynél a szabályszegés ennyire általános lenne), cikázik a járdán a gyalogosok közt, a zebrán, mindenhol. Láttam itt már csuklótörést, elrántott nyugdíjast, leütött könyökű távol-keleti turistát, fölborított babakocsit.

A napi köcsögségversenyt azért még mindig az autósok nyerik. Egész nap nyomják a dudát a Margit utca–Török utca–Margit körút kereszteződésben. Ettől senki nem takarodik el a kereszteződés közepéről, viszont a környékbeli lakók megőrülnek.

Ilyenkor, nedves időben a Margit körút elejének lakói csak maguk elé tartott esernyővel vagy teljesen vízhatlan ruházatban mernek kilépni az utcára. A hídról lefelé rohanó barmok négy-öt méteres szökőkutakat fröcskölnek a járda fölé a kivájúsodott külső sávban összegyűlt sáros-olajos vízből, még elmenekülni sem lehet.

Ha legközelebb erre járnak, ne felejtsék: rohamsisak, füldugó, golyóálló mellény, esőruha és nagy kaliberű kézifegyver. Az első dudaszóra azonnal lőjenek!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.