galéria megtekintése

A pesti gettó megmentői

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 05. számában
jelent meg.

Karsai László

Ungváry Krisztián több tárgyi tévedést is tartalmazó cikket írt a nagy budapesti gettóról és annak állítólagos megmentőiről (A megmenekülés napja, január 17.). Ungváry szerint a budapesti zsidók életét Gerhardt Schmidhuber tábornok mentette meg, amikor katonáit a nagy budapesti gettó védelmére kirendelte. Erre pedig Szalai Pál, a nyilaspárt rendőrségi összekötője vette volna rá a tábornokot.

Legenda, hogy a nyilasok valóban tervezték volna a nagy gettó rabjainak lemészárlását. A legenda „forrása” Szalai, akit 1945. február 17-én a Politikai Rendőrségen kihallgattak. Ezt idézi Ungváry is, de nem árulja el, hogy Szalai eleinte nem a nagy gettó, hanem a védett házak megmentését tulajdonította saját magának. Későbbi, egymásnak is ellentmondó vallomásait Ungváry már nem idézi, ezek pedig alapvetően megkérdőjelezik Szalai szavahihetőségét.

Az akcióban Lucska Vilmos vett volna részt a VII. kerületi nyilaspártszervezet részéről. Ungváry szerint döntő bizonyíték Szalai szavahihetősége mellett, hogy Lucska saját népbírósági tárgyalásán bevallotta, hogy egyike volt azoknak, akik a gettó lemészárlásának tervét kidolgozták. Ungváry téved, vagy rosszul emlékszik. Lucska a népbíróság előtt is tagadta, hogy ilyesfajta tervezgetésben részt vett volna.

 

Szalait a népbíróság felmentette. Az ítélet indoklása zavaros, a legnagyobb „érdemét”, a gettó „megmentését” meg sem említi.

Szalai szabadlábra kerülése után, tartva attól, hogy újra lefoghatják, elkezdte gyűjteni az érdemeit bizonyító leveleket. Az 1946. október 24-i, Domonkos Miksa, a gettórendőrség volt parancsnoka által aláírt igazoló levélben még egy szó sincs a nagy gettó tervezett lemészárlásáról, csak annyi, hogy „a pesti gettó megmenekülésében oroszlánrésze volt”. 1947. október 22-én Domonkos már aláírja azt, amit tőle Szalai kért, vagy neki lediktált: „történelmi lépés – a pesti gettó elhatározott, tervszerű kiirtását akadályozta meg a német parancsnoknál történt erélyes fellépése révén”. Hogy lett volna ilyen erélyes fellépése, erről Schmidhuber tudna tanúskodni, de 1947-ben már Szalai is tudta, hogy ő halott.

Szalait terhelő tanúként szerepeltették nemcsak Lucska Vilmos és társai, hanem más nyilasok, például a tömeggyilkos Nidosi Imre ügyében is. Domonkos Nidosi perében vallotta be, hogy az egész gettólemészárlási tervről csak Szalaitól hallott még 1945 januárjában.

A nagy gettóban 1944 végén elterjedtek különböző rémhírek, például az, hogy a nyilasok a gettó felrobbantását tervezik. Solymossy János rendőr törzsfőfelügyelő, a zsidók összeköltöztetésével megbízott miniszteri biztos megpróbálta megnyugtatni a Zsidó Tanács tagjait, hogy fizikai képtelenség a nagy gettót aláaknázni. Rémhír volt az is, hogy támadás készül ellenük. Amikor erről értesültek, a Zsidó Tanács vezetői nem a német katonai parancsnokokhoz fordultak védelemért. Stöckler Lajos, a Zsidó Tanács vezetője a zsidóügyi kormánybiztost, Lőcsey István rendőr főfelügyelőt, Solymossy utódát hívta fel. Lőcsey azt mondta, elegendő bevethető rendőri erő áll rendelkezésére, a zsidókat meg fogják védeni.

Ungváry Krisztián cikkét azzal kezdi, hogy alapvető kérdések sincsenek tisztázva a pesti gettó(k) történetével kapcsolatban. A tisztázást segítheti a Vádirat a nácizmus ellen című dokumentumsorozat IV. kötete, amely több tucat dokumentumot tartalmaz például a zsidó gettórendőrség működéséről is. A kötetet a Balassi Kiadó jelentette meg. A fegyvertelen gettórendőrök legfeljebb jelenteni tudták, ám megakadályozni nem, amikor nyilasok, csendőrök, német, vagy magyar katonák és nem csak SS-ek betörtek a gettóba, ott öltek, raboltak, embereket vertek véresre.

Ungvárynak igaza van: szükség van egy új gettótörténetre. De legendák nélkülire!

A szerző történész, egyetemi tanár

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.