galéria megtekintése

A pápa politizál

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 18. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A magyar liberális baloldal végiggondolatlan politikai paneljei közt a legidegesítőbb volt az, amikor számon kérték a keresztény egyházakon, hogy egy szekuláris államban, az állam és az egyház szétválasztását követően is „politizálnak”. Mintha a tanításnak, az Igének tényleg semmi mondandója nem volna arról, ami körülöttünk történik.

Akik ezt hajtogatták, bizonyára elégedetlenek Róma püspökével, Ferenc pápával is, aki – erősen leegyszerűsítve a dolgot – nem a konstantini fordulat, nem a Trón és az Oltár Szövetségének jegyében, hanem az evangéliumi radikalizmus szellemében politizál hatalmas lendülettel, még ha a konkrét világpolitikai gesztusaitól, amelyekkel szintén nem fukarkodik, el is tekintünk. Elutasítja a „teodícea” hagyományát, amely Isten üdvtervébe illesztené, és ezzel jóvá is hagyná az emberi szenvedést: mindig azt feleli, ha ezzel szembesítik, hogy

az ártatlanok temérdek szenvedésére nem lehet „jámbor” vallásos választ adni, hogy mindez az égre kiált.

 

Nem megmagyarázni kell, hanem együtt érezni vele és átvállalni belőle, amennyit lehet – Jézust követve. Nem csak a halálbüntetést ellenzi, a tényleges életfogytiglani fogva tartást is, a fiatalkorúak börtönét haszontalannak tartja és általában is úgy gondolja, hogy büntetés helyett nevelésre és figyelemre volna szükség. Akik azt gondolják, hogy mindez széplélekség, életidegen elvontság csupán, azoknak igazuk van. A kereszténység, bizony, botrány és nevetség a világ számára. De boldogok, akik nem botránkoznak meg benne.

A pápa hímsovinizmusnak tartja, ha a hagyományos család meggyengüléséért a nők emancipációját tesszük felelőssé, és gyalázatnak, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak. A pápának az Európába irányuló menekültáradatról az jut eszébe, hogy némelyikünket a kényelem és az önzés süketté tett szenvedő nővéreink és fivéreink irtózatos tömegeinek átható jajszavára. Mindezt csak az elmúlt hetekben politizálta össze, mondta nemcsak a katolikus híveknek, hanem mindnyájunknak Ferenc, és mindezek csak alkalmi példák, átfogóbb gazdaságfilozófiai nézeteit még nem is idéztük.

De ebből is sejthető, hogy nincs senki, jóformán egyetlen politikai szereplő sem Magyarországon, aki akár csak megközelítené a római katolikus egyház fejét, ezt a hatalmas és tekintélyes embert politikai radikalitás tekintetében. A magyar egyház szót fogadott: nem politizál. Nincs egyelőre álláspontja sem a katolikusoknak, sem a reformátusoknak bevándorlásügyben, és a kormány – némileg módosítva – át is vette a régi ballib klisét: tudjuk jól, ők is azt gondolják, hogy a civil és társadalmi szervezetek foglalkozzanak kertépítéssel vagy szervezzenek tűzoltózenekart, de a „politikába” ne avatkozzanak, az a kormány dolga.

Ferenc állítólag tervezett, egyházon belüli reformjairól nincs sem módja, sem joga véleményt mondani a hozzám hasonló kívülállóknak. Viszont az, hogy „politizál”, lelkesítő. Szabad és érdemes politizálni. Hajrá!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.