galéria megtekintése

A nép szava

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 27. számában
jelent meg.

Horváth G. György
Népszabadság

Van-e épeszű ember, akinek egyértelmű az a kérdés, amelyről május 17-én helyi népszavazást tartanak a főváros XII. kerületében: „Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I. 27.) számú határozatában foglaltak szerint?”

Mondhatnánk, ehhez meg kell nézni, mi is van abban a határozatban – de csak mondhatnánk. Ugyanis a részleteket, a területfejlesztés költségeinek becslését tartalmazó megvalósíthatósági tanulmányt (illetve annak még csak az első fázisát) majd jóval később lehet megismerni egy 272 oldalas anyagból. S még mindig mondhatnánk, hogy tessék, itt az anyag, aki nem hisz az önkormányzatnak, olvassa végig, tanulmányozza, és úgy döntsön.

De csak mondhatnánk, mert kiderült, hogy még mindig bizonytalanság van számos kérdésben: például hogy megvalósul-e a fogaskerekű fejlesztése, vagy hogy megoldható-e a hóágyúzáshoz a természetes csapadék gyűjtése. Jogosan felvethető, minek kötekedni, hiszen ezek természetes bizonytalanságok, a fogaskerekű pedig nem is önkormányzati hatáskör, ráadásul a civilek, helyi lakosok részvételével készült közösségi tervezési anyag is alapvetően hasonló eredményre jutott.

 

Mindezek után néhány kérdés:

1. Ha a program tartalmával mindenki egyetért – önkormányzat, ellenzék, civilek, lakosság –, akkor minek a népszavazás?

2. Ha a szavazás nem lesz sikeres, akkor marad minden változatlanul a Normafánál?

3. Ha a szavazás sikeres, mi lesz a sorsa a Normafa-törvénynek és a kormányhatározatoknak, amelyek még egészen más koncepció alapján születtek? Ha menet közben bármilyen ésszerű változtatás lenne indokolt, azt is csak egy népszavazás hagyhatná jóvá?

4. Hogyan szavazzon például az az állampolgár, aki az önkormányzati előterjesztésben szereplő javaslatnál szigorúbb korlátozást tart szükségesnek a személygépkocsiforgalom korlátozásában, esetleg valamilyen más részletkérdésben nem ért egyet?

5. Mivel az eredeti, jóval sokrétűbb projektnek is éppúgy hatmilliárd forint volt az előirányzata, mint a mostaninak, mi a biztosítéka felelős tervezésnek és gazdálkodásnak? (A Hegyvidék nem az V. kerület, de lássuk be, a kérdés bármely program esetében joggal merülhet fel.) Tudom, a népszavazás meg lesz tartva, az arra szánt 30 millió el lesz költve, a demokrácia meg van erőszakolva, s a macska fel van mászva a fára, de végül is szerencsésnek tűnik a végkifejlet: nem lesz sportcentrum egy erdőből. Egy 14 milliárdos költségvetésben ez a pár tízmillió forint nem tétel; s hogy valódi demokrácia helyett annak látszatára költjük a pénzünk mellett az időnket is, kit érdekel unortodoxiában?

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha eleve a közösségi tervezés módszertanával kezd hozzá az egészhez az önkormányzat, a civil és szakmai szervezetek s a lakosság, és nem azzal kezdődnek a dolgok, hogy a parlament elfogad egy törvényt. A Normafánál ez már csak tapasztalat, de a budai Vár, a Városliget esetében még talán nem késő, hiszen látjuk, maga a kormányzat is zavarban van. A demokrácia nem attól erősödik, ha népszavazást tartunk.

Szomorú hazai tapasztalat, hogy legtöbbször az állampolgárok nem az egyes alternatívák előnyeinek, hátrányainak a figyelembevételével döntenek, hanem érzelmi alapon a szimpátiájukat fejezik ki. Így olyan, a háttérben meghúzódó valódi döntéseket legitimálnak, amelyekről valójában fogalmuk sincs. A világ attól haladna előbbre, ha nyilvánosan egymás mellé raknánk a különböző érintettek véleményét, érveit, ezeket egymással ütköztetnénk, s valamilyen közös megoldásra, konszenzusra törekednénk.

Ha ez a nyilvánosság előtt zajlik, s közben bármely szervezet, egyén is elmondhatja a véleményét, akkor ez valódi demokráciát, valódi részvételt jelent. Ráadásul a Vár, a Városliget, a múzeumok, intézmények s az állampolgárok dolgai helyükre kerülnek.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.