galéria megtekintése

A nép nem szavaz

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 09. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Totális csőddel végződött a lengyel népszavazás vasárnap. A korábbi elnök által feltett kérdésekre a jogosultaknak mindössze 7,8 százaléka akart válaszolni. Ilyen mértékű érvénytelenségnél gyakorlatilag érdektelen, hogy minden kérdésben az igenek győztek. A szavazó lengyelek nagy többsége egyébként ellenzi a pártok állami pénzelését, és megváltoztatná a listás választási rendszert egyéni választói körzeteken alapulóra, és persze azt is hevesen igenelték, hogy az adóhivatal és az adózó közötti vitákban az adózó előnyére döntsenek bizonyos esetekben.

Ezek a kérdések felvetődtek az elnökválasztási kampányban, s Bronislaw Komorowski azért írta ki a népszavazást, hogy érzékeltesse: ő a nép és nem a politikai elit oldalán áll. Azok, akik a kérdések fontosságát hangoztatták, a rendszerváltás csődjéről, züllöttségéről beszéltek, főként és persze a hatalmat gyakorló liberális pártéról. De ez nem jött össze.

Felvetődik egyben: vajon miért késlelteti az EU-s népszavazást David Cameron brit kormányfő? Talán nincs stratégiája a vitára, az esetleges kudarcra vagy épp a britek Európa-párti kiállására? Úgy látszik, neki a legjobb a lebegtetés és a belső harc Brüsszellel Brüsszelben. Neki is.

 

A lengyel kudarc mérete felveti: alkalmas-e viszonylag normális körülmények között a népszavazás intézménye arra, hogy fontos kérdésekben döntsenek. Nálunk a háromigenes referendum 1989-ben a rendszerváltás meghatározó eseménye, az egypártrendszer lebontásának része volt. Az ún. „szociális népszavazás” 2008-ban alapvetően rendítette meg az MSZP–SZDSZ-koalíció pozícióit. Ez már az őszödi beszéd után permanens Fidesz-forradalom része volt. Éppen hogy, de érvényes volt. Addigra már egyébként sem volt lehetőség a racionális vitára a vizitdíjról vagy az egyetemi tandíjról.

A mostani lengyel kérdések azonban leginkább a 2004-es hazai népszavazásra emlékeztetnek, amely a határon kívül élő magyarok állampolgárságáról szólt. Az a referendum érvénytelen volt. A közvélemény többsége vagy nem tudott dönteni, vagy a kérdés nem mozgatta meg. Ahogy a lengyeleket sem a mostani ügy. Igaz, a populisták most Lengyelországban, ahogy akkor nálunk is, a baloldalt és a liberálisokat okolták az érdektelenség miatt.

A népszavazáson való részvétel morális töltése más, mint az általános választásé. Az utóbbi polgári kötelesség: az ország jövőjét, családom sorsát befolyásolhatja, melyik párt fog kormányozni. A népszavazáson akkor vesznek részt az emberek, ha a kérdés nekik szól. Ezért is gondolom, hogy nem ismeri a társadalom állapotát, aki apró kérdésekkel akarja lebontani a jelenlegi rendszert. Az Orbán-struktúra aligha roppan meg, ha a nép a bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartását megszavazza. Igaz persze, hogy a mai hatalom úgy változtatta a törvényeket, hogy ne lehessen szavazni valóban rendszerváltó kérdésekről. De ha lenne radikálisan Orbán-ellenes tömeg és lennének vezetői, az bizonyosan megtalálná a maga alkalmas eszközeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.