galéria megtekintése

A NAV és a Polip

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 21. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Vida Ildikó lemondása túl sokáig nem maradhatott titok. A NAV jóval korábban kitiltási botrányba keveredett exelnöke május 20-án nyújtotta be a miniszterelnöknek lemondását, s tegnap már nem ment be dolgozni. Miközben mindenki tudta, hogy Vida már csak a dobozait pakolni jár be a munkahelyére, a kormány több tagja a NAV elnökére vonatkozó kérdésekre csak legyintgetett, kacsákat és töretlen bizalmat emlegetett, anélkül, hogy egy pillanatra is szégyenpír futott volna át arcukon.

Az egész olyan, mint mikor a szuperbanda lemondja a koncertjét az énekes betegségére hivatkozva, és a koncertmenedzser lázasan kezd keresni valakit, aki legalább egy kicsit hasonlít a sztárra, hátha el tudja kerülni a botrányt. De sajnos nem megy, így végül kiderül, hogy jóllehet Guns and Roses-koncertre vettek jegyet a rajongók, a Bonnie Tyler-pótkoncert csak egy későbbi időpontban lesz megtekinthető, mivel az énekesnő most szombaton nem lesz eléggé rekedt. Persze egy valamirevaló menedzser nem tudná arcvesztés nélkül átvészelni, hogy lenyilatkozza: bizalma töretlen Axl Rose felgyógyulása iránt, miközben minden hírportálon ordít a hír, Bonnie Tyler nem vállalja a beugrást. Még szerencse, hogy Varga Mihály miniszter és nem koncertmenedzser: pár órával Vida távozását követően jelent meg ugyanis a töretlen bizalmat hirdető interjúja a Mandiner.hu-n.

Vida búcsúlevele nagyon megható, leírja, hogy emberileg meg máshogy sem bírja a sárdobálást – ezt egy politikuson kívül mindenki meg is érti –, kudarcként értékeli, hogy a miniszterelnök nem fogadja el a NAV-dolgozók általa kidolgozott életpályamodelljét. És vállalhatatlan a számára, hogy a hatóság megkérdezése nélkül áll neki a kormány a NAV átalakításának. Ráadásul az eléggé gázos is, fennáll annak a lehetősége, hogy szétbarmolják azt is, ami még működik. Az átalakítások „megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik” – írja Vida búcsúlevelében.

 

Bele sem merek gondolni, hogy az adóhatósági munkában roppant módon rutinos miniszterelnök milyen átalakításokat javasol hű miniszterének, de félek, jártassága legfeljebb a fodrász- vagy kozmetikaipari ismereteivel van egy szinten. Talán csak spekuláció, hogy ezért nem sikerült megtalálni a megfelelő utódot eddig: akiket megkörnyékeztek, elhárították a lehetőséget, hogy egy romhalmaz tetején ücsörögjenek. Vagy ki tudja. Épp az átalakítások gördülékeny megvalósítása érdekében keresik még mindig a megfelelő embert. Akit majd odaültethetnek, mint habtiszta szakértőt – ahogy az adószakembert a jegybankba, aki azóta annyira kiképezte magát, hogy pillanatokon belül már egy kereskedelmi bankot is el tud vezetni. S az új elnök vezetésével találnak majd három húsfeldolgozót, egy cukros céget és két kisközértet, amelyekre fel lehet ragasztani az áfacsaló címkét, aztán zavartalanul mehet a játék a háttérben. Vagy nem kellett volna újranézem a Polip című sorozatot Cattanival és Tanóval?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.