galéria megtekintése

A munka lovagja

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 17. számában
jelent meg.


Szőcs László
Népszabadság

Háborog az olasz sajtó egy része: van, aki szerint egy átlagjóska ezért már rég börtönben ülne, míg másvalaki szerint heti négy óra közmunka igazán nem áldozat. Egy karikaturista pedig abban látta meg a témát, hogy Silvio Berlusconi felteszi a kérdést: mi lenne, ha „elegáns vacsorákat” rendeznének a Milánó környéki idősotthonban?

Az „elegáns vacsorák” kifejezés a bunga-bunga partiknak is nevezett kicsapongások eufemisztikus neve: ezeken nagyon fiatal, igen ledéren öltözött hölgyek is részt vettek, pusztán azért, mert lenyűgözte őket a többszörös volt olasz miniszterelnök sármja – a pénztárcájáról természetesen szó sem volt.

Berlusconinak, mint rendszerint, e partik okán is meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással, de nem ezért kell most egy év közmunkára vonulnia. Nagyon szellemes a karikatúra egyébként, mármint idézőjelben. Az idősotthonban ugyanis, amelyet a Szent Család Alapítvány működtet, a beszámolók szerint magatehetetlen, súlyos fogyatékkal élő emberek laknak. A bunga-bunga partikkal ellentétben itt az ágyneműt kell felhúzni, és a kanalat kell a szájba helyezni.

 

Mindeddig jobbára magánügy volt, hogy az olasz politika örök bohóca hogyan szórakoztatja a nagyérdeműt, s a sikerekért eleinte szívósan megdolgozó self-made man hogyan lett a hetvenes éveire önmaga hajbeültetett, lejárt szavatosságú karikatúrája.

Fel tudta bérelni a minden hájjal megkent ügyvédeket, akik addig futballoztak (hisz a Forza Italia is fociország) a kiskapukra, amíg egy kivételével be is találtak. Ez az egy kivétel épp a mostani: a Mediaset birodalommal kapcsolatos jogdíj-, illetve adóelkerülési ügy, amelyben tavaly harmadfokon is elmeszelték. Számos bajos ügye közül azóta is egyetlenként.

Most azonban az örök politikusi alapállás („a zemberekért dolgozunk”) nagyon konkrét formát ölt.

Az ítélet szerint legalább hetente egy alkalommal, egyhuzamban négy órát kell dolgoznia majd az idősekért. Egyelőre korai arról beszélni, az ágytálak környékén lesz-e dolga a dúsgazdag politikusnak, vagy a könyvtári könyveket rakja ábécésorrendbe. S lehet tovább fanyalogni: büntetését úgy alakították ki, hogy bár a közügyektől eltiltották, s így európai parlamenti képviselő sem lehet az új ciklusban, de heti 48 órát nyugodtan tüsténkedhessék a Forza Italia kampányrendezvényei körül az elkövetkező hetekben.

Mint egy rossz kisfiúnak, csütörtök éjjel 11-ig kell ágyba bújnia Lombardiában, s ha folytatja az olasz igazságszolgáltatás pocskondiázását („vörös ügyészek”, „kommunisták”), akkor a sarokba állítják: mehet vissza a házi őrizetbe. Ahol persze, s ez újabb csavar, olyan körülmények várják, amelyről a legtöbb olasz még csak nem is álmodhat.

Az egész rettenetesen groteszk. Az olasz politika elmúlt húsz évének meghatározó alakjáról van szó. De van egy üzenete: egyszer mindenkiért eljöhetnek.

A Cavaliere, a Munka Lovagja, aki csaknem negyven éve, vállalkozóként érdemelte ki e címet, s most szégyenszemre lemondhatott róla, egy év múlva a munka lovagja lehet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.