galéria megtekintése

A menekültek csapata

2 komment

Ban Ki Mun

A 2016-os nyári olimpiai játékokon számos rekord dőlt meg, de az idei játékok történelmet írtak még azelőtt, hogy az első verseny elkezdődött volna. Az olimpiák történetében először lehetőséget adtak az egyik ország támogatását sem élvező atlétáknak, hogy legyen helyük a startvonalnál, legyen egy hely, amelyet otthonuknak hívhatnak.

Elismerésem Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, amiért példás együttérzéssel létrehozta a menekültek első olimpiai csapatát. Megtiszteltetés volt találkoznom ennek a csapatnak a tagjaival. Csodálom azt az erőt, amellyel túlélték lakóhelyük elvesztését, veszteségeik fájdalmát és minden borzalmat, amelyben részük volt. Igaz, hogy semmi nem tudja megváltoztatni a múltat, de ezek az atléták mégis bebizonyíthatták, hogy a legnagyobb nehézségek is leküzdhetők. Akár felléphetnek a dobogóra, akár nem, ezek a menekültek máris túlszárnyalták a győzteseket.

Láttam ezekben a fiatal menekültekben a szenvedélyt és a reményt, amely a világ fiataljai­nak millióiban megtalálható.
A kiterjedt szegénység, a gyűlöletes diszkrimináció, az erősödő erőszakos szélsőségesség, a környezet leromlása és más globális veszélyek idején azoktól kell várnunk a megoldást, akiket ezek a problémák a leginkább érintenek, közülük is főleg a fiataloktól.

 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elkötelezett aziránt, hogy a fiatalokért és a fiatalokkal dolgozzon. Amikor kineveztem az első fiatalokért felelős ENSZ-különmegbízottat, Ahmad Alhendawit, 28 éves volt. Azért dolgozunk a világ különböző pontjain, hogy biztosítsuk minden fiatal számára az oktatást, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a foglalkoztatást és a nekik járó jogokat. Az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának Ifjúsági Fóruma évente összehívja a szenior kormányzati képviselőket és a fiatal aktivistákat, hogy megbeszéljék a világ legsürgetőbb kérdéseit. Az ENSZ egyre több, fiatalok által vezetett és ­fiatalokra fókuszáló szervezettel működik együtt a béke és a fejlődés érde­kében a világon.

Minden év augusztus 12-én, a fiatalok nemzetközi napján jön el a komoly kötelezettségvállalások ideje. Idén arra használtam fel ezt az alkalmat, hogy újabb lépéseket jelentsek be a fiatalok helyzetének javítása érdekében.
Az egyik komoly igazságtalanság, amelyet szeretnék orvosolni, a fiatalok kizárása a biztonsággal kapcsolatos ügyekből. Nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy ha a fiatalok „elég jók” ahhoz, hogy meghaljanak a háborúkban, akkor legyenek „elég jók” ahhoz is, hogy helyet kapjanak a vezetők béketárgyalásain.

Az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa tavaly decemberben végre elfogadta a 2250-es számú határozatot, amely a fiatal békeépítőket támogatja. Bejelentettem egy új tanácsadói csoport létrehozását azért, hogy nyomon kövessék ennek az úttörő lépésnek a sorsát. A csoport közel felét fiatalok adják. Az egyikük elvesztette édesapját a háborúban, a másik túlélte, hogy meglőtték, a többiek pedig menekültek voltak. A csoport tagjai­nak együttes tapasztalatait, szakértelmét tekintve arra számítok, hogy az általuk elkészített jelentés nagy előrelépést jelent majd.

A fiataloknak minden képessége és ereje megvan ahhoz, hogy fontos társadalmi szerepeket töltsenek be, viszont kevés lehetőségük van arra, hogy tisztességes és értelmes munkát végezhessenek. Közülük a világon több mint 70 millióan munkanélküliek. A helyzet javítása érdekében kineveztem a fiatalok foglalkoztatásáért felelős első különmegbízottat, Werner Faymann volt osztrák kancellárt. A javulás elérése érde­kében Werner Faymann együtt dolgozik majd a fiatalokért felelős különmegbízottammal és az ENSZ e területen illetékes szakértőivel, ideértve természetesen a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO munkatársait is.

Nézőpontunk szerint a fiatalok nemcsak betölteni képesek munkahelyeket, hanem létrehozni is. Javasoltam a fiataloknak, hogy kockáztassanak, minthogy minden sikeres vállalkozó bukások után ért fel a csúcsra.

A fiatalok a világon mindenhol segíthetnek a fenntartható fejlődés 2030-ra kijelölt  céljainak elérésében. Ez a mi globális tervünk a Föld és lakói számára a felvirágzás érdekében.

Idén az ENSZ kinevezi az első fiatal vezetőkből álló ENSZ-osztályt a fenntartható fejlődési célok eléréséért. A 18 000 jelölt közül kiválasztott 17 kiemelkedő képességű fiatalt elhívjuk az ENSZ székházába szeptemberben, hogy meghallgassuk ötleteiket a közös jövőnkkel kapcsolatban. Ez a lépés kicsinek és jelképesnek tűnhet, de éppen azt a szemléletet képviseli, amelyre most szükségünk van.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ezek a fent említett lépések nem oldják meg a globális problémákat egyik napról a másikra, mégis felhívok mindenkit, különösen a fiatalokat, hogy vegyék ki a részüket a megoldást szolgáló feladatokból. Mindenhol, ahova megyek, és mindig, amikor lehetőségem adódik rá, buzdítom a fiatalokat, hogy legyenek világpolgárok, hallassák a hangjukat és változtassák meg a világunkat. Sok fiatal erőfeszítéseinek sikerét láthatjuk, de további milliókra van szükség ahhoz, hogy elérjük céljainkat.

A folyamatos, fenntartható növekedés jelenti a jövőt. Emlékszem arra, amikor a karomban tartottam gyermekeimet. Most már ők tartják karjukban a gyermekeiket. Egy fiatal fejlődését nehezen lehet napról napra észlelni, de az idő múlásával látható a nagy különbség. Ha kitartóan támogatjuk a világ fiataljait, akkor képesek lesznek arra, hogy egy biztonságosabb, igazságosabb és fenntarthatóbb világot alakítsanak ki a jövő generációi számára.Csodálom azt az erőt, amellyel túléltek minden borzalmat. Akár felléphetnek a dobogóra, akár nem, ezek a menekült sportolók máris túlszárnyalták a győzteseket.

Ban Ki Mun,
az ENSZ főtitkára

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.