galéria megtekintése

A megélhetésiek

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Amikor Orbán Viktor „megélhetési bevándorlókról” dalol, néhai kanadai rokonaimra gondolok, akik garantáltan nem csináltak semmit 1956-ban, csak kirohantak, amint lehetett, a rettegés világából. De ha egy tucat tankot lőtt volna ki a nagybátyám, akkor sem tudta volna ezt ott bizonyítani. A honi rendőrségnek meg nem volt gond megadni egy-két tucat profi bűnöző nevét, akik a forradalom alatt kikerültek a börtönből és kiszaladtak az országból, hogy Kádárék rájuk hivatkozva minősítsék a kétszázezres tömeget, amelyet a Nyugat elfogadott menekültnek.

Túlnyomó részük nem volt se forradalmár, se bűnöző. Olyanok voltak, akiket Orbánék „megélhetési bevándorlóknak” minősítenek. Így fogadta el és be őket a Nyugat. Ez elég ok arra, hogy magyar politikus ne beszéljen „megélhetési bevándorlókról”. Orbán Viktornak pedig, aki 1999-ben alázatos delegációt menesztett Milosevicshez, hogy engedje visszatoloncolni az életveszélybe azokat a magyarokat (is), akik a háború és a bombázások elől menekültek ide, semmiféle erkölcsi alapja nincs arra, hogy magyar érdekről fecsegjen.

A menekültek túlnyomó részéről lehetetlen megtudni, mennyire menekült. Azok is nagyon ritkán tudnak bizonyítékokkal szolgálni, akiknek súlyos és személyes okuk van rá, hogy meneküljenek. A messzi távolból nem lehet kinyomozni, igazolni, kivel mi történt, ezért a kérelmezők túlnyomó része nem kapja meg a menekült státuszt. Ezt a túlnyomó részt „megélhetési bevándorlónak” minősíteni mérhetetlen aljasság. Nincsenek tiszta kategóriák. Ahol tömegesen ölnek, ott nem az egyeseknek, hanem a tömegeknek van vitathatatlan okuk a menekülésre; ahol nyomor van, ott nem szokott jogbiztonság és demokrácia lenni, s egymást erősítik a gazdasági és politikai okok a menekülésre – mint nálunk 1956-ban.

 

A francia Emmaus szervezet szerint „2014-ben halt meg a legtöbb menekült világszerte... mintegy ötezren vesztették életüket a tengeren, a sivatagban vagy a távoli hegyekben.” Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának tavalyi jelentése szerint a több mint ötvenmillió menekült 86 százaléka a fejlődő világban él, hétből egy jut el a gazdagabb országokba. A tized-magyarországnyi Libanonban például hússzor annyi menekült tartózkodik tartósan, mint ahányan Magyarországon tavaly bejelentkeztek, hogy aztán nagy többségük pillanatok alatt el is illanjon Nyugatra.

Orbánék olyan európai menekültpolitikát követelnek, amelyben a gazdag világra a terhek, gondok és konfliktusok aránytalanul csekély része sem jut, hanem az egész ott marad a távolban, elszigetelve a szegények világát a gazdagokétól, miként az országban, azonképp a nagyvilágban is. Térben is legyenek jó távol, akik kulturálisan távol vannak. Csak hát, ha a kultúrát első helyen az értékek határozzák meg, akkor az emberséges magyarok és az embertelen magyarok távolabb állnak egymástól kulturálisan, mint az emberségesek azoktól, akik menekülnek, és az embertelenek azoktól, akiktől menekülnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.