galéria megtekintése

A „Materazzi-hatás”

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 07. számában
jelent meg.

Marosán György
Népszabadság

Mit tesz velünk a düh? „Dühös vagyok, hogy áfa” – kezdte szónoklatát Krasznahorkai Emma a „közfelháborodás” napján. Majd folytatta: „dühös vagyok, hogy komondor, hogy születés, hittan, közmunka, kultúra, Vida, híradó, netadó, Sirály, kereszt, horog, foci, náci, komcsi, libsi, cigány, szegény, lakhatás, DK, MSZP, LMP, PM, Együtt, Fidesz…” Felháborodása pontosan tükrözi egy eddig láthatatlan fiatal generáció életérzését. Ez nem magyar jelenség: ugyanez a düh bukkant felszínre az elmúlt évek megmozdulásain szerte a világon.

Tunéziában, Líbiában, Kairóban és Kijevben, ettől visszhangzott Hongkong és Rio de Janeiro. Világjelenség, hogy az addig a magánéletébe vagy a munkájába temetkező magánembert váratlanul elkapta az események sodra, és nem tudja kivonni magát a düh tömeghatása alól. Csak később, lehiggadva vagy a kudarcok nyomán tudatosul bennünk, hogy áldozatul estek a kollektív indulatnak. Pedig először mindenkit meglepett a meghunyászkodónak és szétesőnek gondolt társadalom ellenállása. A hatalom sem számít erre, de fennhéjázó gőgje csak olaj a tűzre.

 

Ám a forradalom győzelmét követően jön a másik, a negatív meglepetés. Az általános egyetértés és lelkesedés az ellenkezőjébe fordul. Az eseményeket nem a higgadt, racionális és méltányos mérlegelés, hanem továbbra is az erőszak káosza alakítja. Vajon miért? Kedvenc folyóiratomban épp egy éve egy érdekes cikk jelent meg, amely kísérletekkel alátámasztott magyarázatot kínál erre a kérdésre.

(Gneezy, U. és Imas, A.:. Materazzi effect and the strategic use of anger in competitive interactions. PNAS, 2014) A két szerző a 2006-os labdarúgó-vb emlékezetes eseményére utalt, amikor 1:1-es állásnál az olasz védő, Materazzi visszahúzta a francia irányító, Zidane mezét, aki odaszólt: „Ha ennyire akarod,majd odaadom a mérkőzés után”. Materazzi válasza: „I’d prefer your whore of a sister”. Zidane erre „lefejelte” a védőt, ezért kiállították. Ezzel a franciák nemcsak a legjobb játékosukat, de az egész meccset és így a világbajnoki címet is elveszítették.

A kutatókat az érdekelte, miként hat az emberek teljesítményére a düh, amely – a tapasztalatok szerint – hol győzelemhez segít, hol meg őrületbe kergetve a bukást idézi elő. Olyan kísérleti helyzetet alakítottak ki, amelyben két résztvevő versengett. Az egyik esetben a vetélkedés tárgya egy erő kifejtését igénylő feladat volt: egy kézi erőmérőt kellett összeszorítani. A másik esetben racionális mérlegelést és összpontosítást igényelő számítógépes játékot kellett játszani. A kísérlet előtt a résztvevők egyik csoportját tudatosan – számukra nem felismerhető módon – feldühítették: a vetélkedő párok egyik tagja a másikra kényelmetlen, időt rabló és nyűgös feladatot rótt ki.

Majd ilyen előzmények után folyt le a párharc. Az eredmények egyértelműek voltak: a düh az erőkifejtést javította, akiket felidegesítettek, nagyobb erővel voltak képesek összeszorítani a mérőeszközt. Viszont a megfontolást és gondolkodást igénylő játékban a felajzottság lerontotta a teljesítményt. Ami pedig igaz az egyénre,még inkább igaz a csoportjaira. Ez magyarázza a diktátorok által reflexszerűen és kiterjedten alkalmazott feldühítő stratégiát. Aki saját embereit kitartásra akarja késztetni, annak minél dühösebbé és elvakultabbá kell tennie őket.

A „mi vagy ők” típusú ütközet előtt megértést és megfontolást hirdetni – biztos vereség. Ám arra ügyelni kell, hogy jobban dühítsd fel a sajátjaidat, mint ellenfeleidet. A diktátorok ott követik el a hibát, hogy provokálva az ellenfeleket, túl erőssé és kitartóvá teszik őket. A forradalmak igazi erőpróbája az, ami a győzelem után következik. Az „erőjáték” csak előjáték. Az a düh, ami eddig támogatott, most ellenedre működik: az őrület megakadályozza a racionális mérlegelést és számvetést a valóságos lehetőségekkel.

Ez az oka, hogy a vetélkedő partnerek kifejezetten „szívatni” igyekeznek egymást. Ha azt akarod, hogy harcos ellenfeled elveszítse a fejét, provokáld, így majd hibás döntéseket hoz, és alulmarad. Egy ártatlannak tűnő lárifári is őrületbe kergetheti a vetélytársat. A kísérlet világossá tette, miért provokálja a hatalom a változást követelőket, és ezzel miként idézi elő – tudatosan – az erőszakot. A diktátorok úgy számítanak – és sokszor jól –, hogy képesek mederben tartani és a maguk javára kihasználni az erőszakos eseményeket.

Ám egyre több esetben a hatalom elszámítja magát. Az erőszak eszkalálódik, a válság tovább mélyül. A kollektív dühkitörés Asimov Alapítvány-trilógiája egyik szereplőjét igazolja: „Az erőszak a gyengék végső menedéke”. Mindez még egy ok, hogy becsüljük meg jobban a demokráciát. Ami – ha megfelelően működtetjük – segít elkerülni a düh pusztító hatását. Ezért is ostobaság személyes okból vagy pártérdekből a demokrácia intézményeit – a civil szerveződéseket vagy a pártokat, a hatalommegosztást vagy az átláthatóságot – meggyengíteni. Ám a demokrácia és a tolerancia nélkülözhetetlen az ellenzéken belül is, amely a társadalom megmentésére fogott össze.

Az ellenzék térfelén ma több, egymással is vetélkedő párt és még több, a pártokra és egymásra is gyanakvóan tekintő kisebb-nagyobb mozgalom keresi a helyét. Társadalmi megújulás azonban csupán az ellenzéki pártok és a mozgalmak összefogásából remélhető. Ezért kellene némi visszafogottság, amikor az új mozgalmak elmúlthuszonötéveznek és bukottpártoznak. A pártok is óvatosabbak lehetnének, amikor mindenre az a válaszuk: a képviseleti demokrácia rendszerében csak nekik osztottak lapot, és nekik senki ne mondja meg, hova és milyen zászlók alatt vonulhatnak.

A dühödt lehurrogás az erőjáték része, amelyből nem lesz kibontakozás. Együttműködést csak a békülékenységet és megértést gyakorló észjáték hoz. Erre utal József Attila Ignotusnak írt néhány sora a szocializmus állásáról: „Az elme, ha megért, megbékül, de nem nyughatik a szív nélkül. S az indulat muló görcsökbe vész, ha föl nem oldja eleve az ész.”

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.