galéria megtekintése

A marseille-i csata

3 komment


Pető Péter

Ha futballmeccsre jössz, nem veheted el a munkánkat! Ezzel az üzenettel kínálták meg a Marseille-ben őrült utcai harcot vívó angol, francia, orosz huligánok mindazokat a terroristajelölteket, akik az Eb-t nézték ki célpontnak. Jelezték, futballtornán – a hagyományoknak megfelelően – ők szeretnének félelmet kelteni.

A ritmikus gimnasztika mozgáskultúrájának megidézésére akcióik alkalmával kevés figyelmet fordító mutatványosok szombati produkciójukkal igyekezték azt is bizonyítani: tökéletes biztonság nincs. Azaz a terrorfenyegetettség miatt átvilágíthatnak minden alufóliába tekert szalámirúdcsonkot, állíthatnak a sarkokra maszkos-géppisztolyos terrorelhárítókat, hogy még Chuck Norris is a falhoz húzódva közlekedjen az utcán, nincs olyan készültség, ami megakadályozná a bajt.

Most például az történt, hogy kvázi fegyvertelenek, azaz utóbb komplett kávézók teraszainak bútorzatát kézibombává alakító mezbe bújt figurák olyan természetességgel vertek szét egy komplett várost meg sok emberi fejet, mintha nem a világ jelenleg legjobban védett csúcseseményén lennénk, hanem a Csillag börtönben rendezett nősök-nőtlenek ketrecharc-csapatbajnokságon.

 

Ők ezzel bizonyították, hogy vannak csöpp rések a biztonsági pajzson, épp csak akkorák, amekkorán gond nélkül betolhatnánk Nyugat-Magyarországot. Mi meg azt bizonyítjuk, milyen különösek is félelmeink, hiteink, mondásaink. Tegyük fel, nem látjuk a képeket, csak egy hírt kapunk: támadás Marseille-ben, ketten életveszélyesen megsérültek, vérben ázó emberek tántorognak a kikötőben, rengeteg a sebesült, a rendőrök nem urai a helyzetnek. Nyilván akadnánk páran, akinek első reakciója az lenne: terror, kultúránk nyomorítása, szabadságunk kínzása, igazságunk leölése.

Így meg, hogy tudjuk, csak huligánok, Rooney- meg Kokorin-dresszben feszítő úgynevezett futballdrukkerek, marad annyi, hogy undorító, betegek, állatok, hogy aztán majd egy erős konklúzióval zárjuk az értékelést, mintegy kvintesszenciaként leszögezve: ezek nem szurkolók!

Ez ám az erős állítás, ideje volt, hogy kimondjuk, elvégre ha a számunkra félelmetesebb változat okozta volna ugyanezt az emberi tragédiát, morális és anyagi kárt, akkor is nyilván csupán azt kiáltanánk összegzésként: ezek a terroristák nem demokraták! Nem kedvelik a szabadságot!

Mi mást is üvöltenénk, hiszen tudjuk, ha futballmeccsre jössz, akkor sem veheted el a munkánkat: a kettős mérce mi vagyunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.