galéria megtekintése

A kreativitás halála

1 komment

Kurusa László
NOL

Kreatív a magyar, csak az ötletek kibontakoztatásához (érvényre juttatásához) nem akar érteni, vagy azt is a politikai hatalom dominálja. Hogy is van ez nálunk?

A különböző szakterületek pályázatainak korábban felkért külső bírálói néhány éve az NKTH-tól kaptak értesítést, miszerint megszűnt a pályázatok szakmai előbírálata.

Így jogosan vetődik fel a kérdés: ha pl. egy műszaki ötletet nem szakemberek bírálnak a műszaki tartalom alapján, akkor vajon milyen érték alapján döntenek a pályázatok sorsáról. Félő az, hogy lojalitás vagy a párthűség alapján „csókosok" kapják meg a bizalmat és a sok pénzt.

A közelmúltban is számtalan kkv-s kreatív kezdeményezés halt meg emiatt. Szomorú, hogy ma a nemzetek versenyképességi rangsorában hazánk a 69. helyet foglalja el, míg 2001-ben a 29. helyen voltunk.

 

Ez a tendencia pontosan ellentétes a kormány egyébként helyes óhajával: „legyen hazánk az unió legversenyképesebb országa". Fel kellene ismerni, hogy egy-egy innovatív ötletet nem lehet protekciós alapon elbírálni, mert akkor nem oda kerül a pénz, ahol hasznot hoz az országnak, hanem jó része korrupciógyanús útvesztőkön eltűnik.

Ebből pedig versenyképességünk nem növekedni, hanem csökkenni fog. Így a valóban jó ötletek gyakran elkallódnak, sőt megvalósulásuk el sem kezdődik a dilettáns bírálók feleslegesen bürokratizált rendszerében.

Nem elég dicsérni a magyart, olyan légkört kell teremteni, amely semlegesen támogat minden jó ötletet. A kutatás-fejlesztésről (K+F) is jórészt csak beszélünk, de kevés szó esik arról, hogy kutatóink miképpen részesednek az iparilag megvalósuló ötletek eredményeiből, és hogy válnak azok országunk kincsévé.

Gyanítom, hogy nem a magyar kreativitással van baj.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.