galéria megtekintése

A kitaposás útja

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 14. számában
jelent meg.

Pataky Miklós

Hemingwayt olvasni jó. Az mindig gazdagodást jelent. Amennyiben az Ernestről van szó. Nem egészen ez a helyzet névrokonával, Georg F. Hemingwayjel, akit a budapesti József Attila Gimnáziumban még Szabó Gyurinak hívtak.

Ő a Népszabadság április 24-i számában megnyugtat bennünket, hogy a Jobbiknak „Magyarországon nincs jövője”. Mert azok a „progresszív intézkedések”, amelyeket a Fidesz-kormány „egy népszerű kormányfő vezetésével hozott”, meg fogják hozni a gyümölcsüket. Elindult ugyanis Magyarország gazdasági fejlődése, bár „sokan még nem érzik, mit is jelentenek nekik azok az intézkedések, melyeket a gazdaság fellendülése érdekében az Orbán-kormány kezdeményezett”.

Ha ezt nem is, de valamit azért már érezhetett az a több mint háromszázezer magyar, aki az utóbbi öt évben a hanyatló Nyugaton keresett munkát. Meg az a legalább hárommillió, szegénységben vagy mélyszegénységben élő is, aki még csak kimenni sem tud. És a Magyar Tudományos Akadémia tagjai is, akik adománygyűjtést kezdeményeztek a gyermekéhezés enyhítése érdekében.

 

Hemingway szerint hamarosan a lakosság 70-80 százaléka érezni fogja ennek a „racionális kormányzati gazdaságpolitikának” az áldásait. És akkor azok, akik az „utolsó hónapok történéseivel” elégedetlenek voltak, újra elmennek szavazni a Fideszre, és akkor a Fidesz visszatérhet, és vissza is kell térnie „az általa kitaposott útra”.

De vajon mit érthet a szép nevű szerző a gazdasági fellendülést beindító „racionális intézkedések” alatt? Ezek közül ugyanis konkrétan egyet sem említ. Talán az egykulcsos adórendszerre gondol, ami csak nagyon keveseknek jó, a nagy többségnek nem, és egyre növeli a különbséget a kevés gazdag és a szegények tömegei között? Vagy a magánnyugdíjpénztárak lenyúlására? A trafikmutyira, ami valóban felvirágoztatott valamit: a cigarettacsempészetet és a feketekereskedelmet? A földmutyi nyerteseire és a többi oligarchára, akik a Fidesz holdudvarához, vagy egyenesen népszerű kormányfőnk családjához tartoznak és maffiamódszerekkel biztosítják maguknak a legzsírosabb üzleteket? Vagy az agonizáló egészségügyre? A tömeges kivándorlás miatt fenyegető, beláthatatlan következményekkel járó orvoshiányra? Vagy a demokrácia következetes leépítésére? Mert ugye sokkal könnyebb kormányozni, ha független Alkotmánybíróság, számvevőszék, ombudsman, köztársasági elnök, MNB stb., stb. nem akadékoskodik állandóan holmi jogszabályokra vagy a többség érdekeire hivatkozva.

A Népszabadság április 25-i hétvégi mellékletében nagyon szépen összefoglalták az utolsó öt év hibáit és veszteségeit. Jó lenne, ha Mr. Hemingway nemcsak írna a Népszabadságba, de néha olvasná is.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.