galéria megtekintése

A jogállamnak fuccs

21 komment


Gergely Márton

Recep Tayyip Erdogan szabadon választott török államfő a posztján marad, Binali Yildirim demokratikus felhatalmazással rendelkező kormánya a helyén van. Ennyi jó hírt lehet kicsiholni a július 15-én éjjel megindított törökországi katonai puccs után.

Hogy Erdogan az utóbbi években visszaélt-e a választói támogatásával, hogy egyeduralmat épít-e ki a kemalista államformát rombolva, arról lehet vitatkozni. Szó szerint vitatkozni lehet, de lőni nem. A török hadsereg puccsot tervező egységei a demokráciára, az emberi jogokra és a korrupció elleni harcra hivatkozva kísérelték meg átvenni a hatalmat. Saját definíciójuk szerint is egy politikai vitát próbáltak tehát a fegyver erejével eldönteni. A puccs azonban megengedhetetlen. Bukásuk mindannyiunk számára fontos.

Sajnos, maga a kísérlet elég ahhoz, hogy Törökország számára hatalmas károkat okozzon. Igen, baj van az ankarai vezetés demokráciafelfogásával, lábbal tiporják az emberi és kisebbségi jogokat, a sajtó- és vallásszabadságot, közben csak akkor nem kiáltanak az égig a korrupciós botrányok, ha Lánczi András nagyvonalúságával ezt betudjuk Erdogan politikai rendszerének. Mindezekről vitatkozni kellene egy olyan közegben, ahol eddig is börtönnel fenyegették a kritikus értelmiségieket és a közösségi média korlátozásán dolgoznak.

 

Ám Erdogan nem csalhatatlan, főleg mióta épp ezt hiszi magáról. A hatalom elvakította, és nem egy zsákutcával találta szemben magát. Képtelen helyreállítani a közbiztonságot országában, ami a miniszterelnöksége elején indított gazdasági csodát elfojtotta. Tilthatja az emberek közötti kommunikációt, családja gazdagodását és saját állami pénzt égető fényűzését mégis látja mindenki. Kétségbeesésére volt példa az elmúlt hetekben, hogy az orosz embargó feloldásáért komoly arcvesztést vállalva hajbókolt Moszkvában Putyin előtt.

A török államfő hatalma annak ellenére erodálódott, hogy nemrég szerzett engedélyt mondvacsinált perek alapján a kellemetlenné váló parlamenti képviselők eltávolítására. Erdogan igen is verhető volt demokratikus eszközökkel, ám a puccs most ezt a népszerűségvesztést is megállította.

forrás: Reuters

Ami most következik, könnyen megjósolható, és még érhető is. Egy államhatalom, amely saját fegyveres erőin belül keresi az árulókat, és minden struktúrában azok megbújó segítőit és szimpatizánsait véli felfedezni, paranoiássá válik.

Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni – tudjuk mi Bibó Istvántól. Erdogan mostantól jobban retteghet, mint korábban, és ez teheti őt végképp zsarnokká. A puccsistáknak ennyit sikerült elérniük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.