galéria megtekintése

A Jobbiktól is van visszaút

8 komment

Hegyi Gyula

Kevesen figyeltek fel arra, hogy a Jobbik vezetői az MSZP népszavazási kezdeményezésének verőlegények általi megzavarását az „elmúlt huszonhat év legbotrányosabb esetének, mélypontjának" nevezték. Még vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezték a botrány hátterének feltárására, az összes demokratikus ellenzéki párt bevonásával. Ez a döntés feltehetőleg nem könnyen született meg, hiszen a szélsőjobboldali hírportálokon mind a mai napig gúnyos, gyűlölködő bejegyzések kommentálják a szocialisták „felsülését". Vona Gábor és értelmesebb társai azonban felismerték, hogy a Fidesz erőszakos akciója a többpártrendszert veszélyezteti, és már a Jobbik sem számíthat irgalomra. Sőt míg a demokratikus ellenzék talán bízhat abban, hogy teljes felszámolása kiváltaná a nyugati demokráciák tiltakozását, a Jobbik betiltása akár még elismerést is hozhatna részükről Orbán Viktornak.

Vidéki szocialista aktivistáktól gyakran hallom, hogy a helyi önkormányzatokban a fideszesek sokkal ellenszenvesebbek, arrogánsabbak, mint a jobbikosok. Ezt persze nyilvánosan nem szívesen ismerik el. De az ózdi és a salgótarjáni választás azt mutatja, hogy a Fidesz vérfor­raló agresszivitása miatt a baloldali és a jobbikos szimpatizánsok között is van átszavazási hajlandóság. Észak-Magyarországon a Jobbik a csalódott szocialista szavazók átcsábításával erősödött meg, és a salgótarjáni eredmény az első jelzés, hogy ez a folyamat visszafordítható. Aligha kell részleteznem, hogy az esetleges kormányváltás szempontjából milyen fontos az egykori szocialista szavazók (és azóta felnőtt gyermekeik) visszahódítása az MSZP táborába.
Egy francia mondás szerint nem a fasisztákra szavazó munkásokra kell haragudni, hanem azokra a szocialista politikusokra, akik miatt a baloldal helyett a fasisztákra szavaznak. A Jobbik szavazóinak, aktivistáinak egy része betegesen gyűlölködő rasszista. Az ő átcsábításukra, megnyerésükre nem szabad törekedni, de nem is érdemes, hiszen a zsidók, a cigányok, az idegenek mellett a baloldalt és a demokráciát is gyűlölik.

 

A jobbikos szavazók másik része azért csapódott a ­szélsőjobboldalra, mert úgy látták, hogy a szocialista kormányok magukra hagyták a lepusztult iparvidékek és a szétvert termelőszövetkezetek egykori dolgozóit. Észak-Magyarországon bizonyosan ők vannak többen. A mindenáron való „gazdaságossági szempontok", a kapzsi profitéhség miatt egész városok, járások kerültek reménytelen helyzetbe, ahol a hajdani biztos megélhetést a nyomor, a családon belül öröklődő munkanélküliség, a jövőtlenség váltotta fel. Ennek az évtizedekre kiható társadalmi kára sokkal nagyobb, mint az egykor megspórolt állami dotációk. A Fidesz nem szerzett volna kétharmados többséget, s nem szakíthatta volna le hazánkat ennyire a Nyugatról, ha az egykori szocialista iparvidékek megmaradnak a baloldalnak. Túlzó reményeink ne támadjanak a salgótarjáni sikerből.

De az kiderült, hogy nem reménytelen a jobbikos szavazók akár felének a visszahódítása. Ehhez bizonyosan nem az a helyes út, ha lefasisztázzuk a Jobbik összes szavazóját és helyi aktivistáját. Sokkal helyesebb bemutatni, hogy a baloldalnak van hiteles programja a „rozsdaövezetek" és az elszegényedett falvak fejlesztésére, a fideszes oligarchák és földbirtokosok uralmának megtörésére, a helyi közösségek megerősítésére. (Ehhez persze lennie is kell ilyen programnak és azt végrehajtani képes jelölteknek.) A roma „önkormányzatok" körüli botrányok világossá tették, hogy a cigányság körüli feszültséget alapvetően a Fidesz kavarta, sunyi szavazatszerző szándékkal. Helyben, jó szándékkal, az előítéletek kibeszélésével és a Budapesten ellopott tízmilliárd forintok értelmes lokalizásával oldani lehet a cigány és nem cigány lakosság közti ellentétet.

Többségük könnyen beláthatja, hogy mindketten balekok voltak a Fidesz hatalmi játszmájában. Ami a menekültkérdést illeti, az annyira ellentmondásos, a jövő oly mértékben kiszámíthatatlan, hogy nem Észak-Magyarországon kell megoldani. Magyarország csak akkor lesz képes felemelkedni mai szegénységéből, sőt valódi demokrácia is csak akkor lesz nálunk, ha Salgótarján és a többi azóta lepusztult iparvidék visszanyeri egykori méltóságát. Nem segélyt kap, hanem munkát és feladatot, hogy ismét büszke lehessen önmagára. ­Ehhez új, baloldali gazdaságpoli­tika kell, amelyet – mások mellett – a kényszerből a Jobbikhoz csapódott, de lélekben nem fasiszta emberek is jó szívvel támogathatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.