galéria megtekintése

A jó, a rossz és a semmi

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 16. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A főváros kapott a kormánytól egykor 900 millió forintot roma kulturális központ létesítésére. November 26-án a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti szavazatokkal és az ellenzék tartózkodásával megszavazta, hogy ezt visszautalja.

Előzmények: a legnagyobb magyarországi kisebbség szószólói, a közülük kikerült művészek, irodalmárok, zenészek, színészek, történelem-, néprajz- és társadalomkutatók évtizedeken át küzdöttek azért, hogy legyen a cigányság kultúráját, történetét, folklórját, mesevilágát reprezentáló művészeti-kulturális központ, ahol színielőadásokat, hangversenyeket, folklóresteket, kiállításokat lehet tartani, ahol a cigányok történelmét és kultúráját kutathatják és be is mutathatják. Ahol otthonra találhat az a sok-sok kiváló festő, zenész, író, költő, akinek értékét és tehetségét a legmegátalkodottabb rasszisták sem szokták kétségbe vonni, s ahol megmutathatják magukat azok a remek roma együttesek, énekesek, táncosok, amelyek, akik az ország minden pontján jelen vannak.

2007-ben a nagy cigány szervezetek egységesen léptek föl, hogy a kormány tegyen végre valamit az ügy érdekében. Közöttük volt Orbán alázatos szolgájának, Farkas Flóriánnak a szervezete is.

 

A kormány 2007. december 27-én határozatot hozott, s be is tervezték a 2009-es költségvetésbe az uniós támogatáshoz szükséges önrészt egy erre a célra épített, funkcionálisan tervezett, komplex Roma Művészeti Központra.

Aztán úgy gondolták, nem kell a cigányokat annyira elkapatni. Jó lesz nekik országos helyett fővárosi, új helyett ócska, alkalmas helyett alkalmatlan kultúrközpont is, mely az eredetileg beleképzelt funkciók töredékét tudja csak ellátni. Volt a fővárosnak egy semmire se jó, lerobbant, kihasználhatatlan, kifűthetetlen iskolaépülete a Szentkirályi utcában, s a kormány odalökte a költségvetésbe betervezett forrást Budapestnek azzal, hogy költse rá arra az épületre, s nevezze el Fővárosi Roma Kulturális Központnak. 2009 őszén azt állították, hogy ez a FROKK 2010-re kész lesz. Nem lett. Az Orbán–Tarlós-rezsimben pedig pláne nem lett. Hozzá sem kezdtek.

A kormány most megállapította, hogy a projekt meghiúsult, kéri vissza a pénzt, de miután a meghiúsulásban „kormányzati döntések is szerepet játszottak”, eltekint a kamatoktól. Kocsis Máténak volt képe (mihez nincs?) azt mondani, hogy a fővárosi roma közösség örül a döntésnek, mert az az épület amúgy is alkalmatlan lett volna. Most aztán lesz az alkalmatlan helyett a semmi, ez ám a nagy öröm.

A kormány azt állítja, hogy majd itt-ott az országban csinálnak ebből a pénzből roma kulturális központokat. Mintha az ilyesmit el lehetne hinni ennek a kormánynak. Mintha egy országos, reprezentatív, a roma kultúra, önkép és közkép megjelenítésében új minőséget jelentő intézmény pótolható lenne. Mintha nem történt volna meg rövid idő alatt négy városban is (Miskolcon, Ózdon, Székesfehérvárott, Sárospatakon), hogy a jobbszélről tömeges és sikeres aláírásgyűjtést rendeztek roma kulturális központ létesítése ellen, s a helyi önkormányzatok szépen behódoltak a roma- és kultúragyűlöletnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.