galéria megtekintése

A jelen tétje

14 komment


Lakner Zoltán

Egyetlen népszavazás lesz idén Magyarországon. A kormányé. Hat év „nemzeti együttműködésének” tapasztalatai alapján nehéz szabadulni a feltételezéstől: a Nemzeti Választási Iroda mindent elkövetett, hogy az állami földeladások elleni tiltakozás esetében az érvényes aláírások száma a 200 ezres határ alatt maradjon.

Ugyanakkor, mondjuk egy évtizeddel ezelőtt az MSZP-nek meg se kottyant volna, hogy a szükséges aláírás-mennyiség többszörösét összegyűjtse. A fennálló politikai rezsimmel szemben szükséges is lett volna a túlgyűjtés, mert az erőpolitika csak az ellenerőből ért. Ha van. Amikor egyetlen párt ereje kevés, becsatornázhatók-e külső energiák? A szövetségpolitika dilemmái nem a jelöltállításnál kezdődnek, hanem jóval korábban. Megnyerhető-e a partnerpártok támogatása? Hoz vagy visz, ha igen? Vajon érdekükben áll egymást támogatni? Visszaadják a szívességet? Ha szövetkeznek, mindenkit be kell venni? Ha valaki kimarad, a senki földjére kerül? Rosszabb neki, ha ott van?

A politikában az együttműködés magában hordozza a versenyt. A szövetkezni képes politikai erők szavazóbázisai között szinte mindig van átfedés, s egyiküknek sem mindegy, melyiküknél realizálódik végül a támogatás. A hazai demokrata ellenzék szervezetei évek óta ugyanarra a szűk másfél millió szavazóra vannak utalva. A szervezeti széttagoltságot a személyiségek, arculatok, programpontok különbsége indokolja, de közben egyik párt sem képes arra, hogy önállóságára támaszkodva elrugaszkodjon, dinamizálva az egész demokrata oldalt. És akkor még szó sem esett a civil üstökösökről, akik a pártok számára egyidejűleg jelentenek reményt – a választók mozgásba hozásával – és veszélyt, mivel előbb-utóbb egy civil mozgalom elviheti a szavazókat minden ellenzéki párt elől.

 

A szervezeti nehézségek szorosan összefüggenek a tartalmi ügyekkel, vagyis azzal, ki mit tud az állampolgárok számára hitelesen mondani. A föld­eladási népszavazási kezdeményezés a törvényesített korrupcióról, az állami eszközökkel folytatott klientúraépítésről és a gátlástalan egyéni gazdagodásról szólt. A fennálló rendszer alapmechanizmusai kerültek célkeresztbe. Csakhogy a választópolgárok korruptnak tartják az egész politikai osztályt, kiváltképpen azokat, akik már voltak kormányon. Mára a Fidesz korruptsága is evidenciává vált, ám ettől az ország szétlopásának ostorozása önmagában nem válik működőképes politikai programmá.

Még a kormány kvótanépszavazásának érvényessége is kétes, pedig horribilis összeget fordít propagandára a mi pénzünkből. Ez a bizonytalanság sokszoros erővel jelentkezhetett volna a földnépszavazás kapcsán. A korrupt rendszerrel szembeni „népítélet” eléréséhez a konkrét kérdés szimbolikus erővel való feltöltésére lett volna szükség. Az erre irányuló erőfeszítés svungjának kellett volna már érződnie az aláírásgyűjtés időszakában is. Hiszen a kormány sem a kampányban akarja megnyerni a kvótanépszavazást. Másfél éve építi szisztematikusan a menekültellenes közhangulatot, és propagálja a téma elsődleges fontosságát.

Az ellenzéki problémacsomó része tehát a szervezeti gyengeség, a konkrét pártszereplők viszonya egymáshoz, a róluk kialakult közvélekedés, valamint az ügyek átértelmezésére való képesség hiánya és a témaválasztás következményeinek gyakori be nem látása. Meg persze mindezek összefüggése. Nem az a kérdés, hogy – deus ex machina – hoz-e majd változást 2018. Inkább az, ki és mikor vágja át ezt a problémacsomót, hogy ennek következtében végre lehessen változás. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.