galéria megtekintése

A hisztéria csapdája

12 komment


Lakner Zoltán

Nem először fut neki a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági bevándorlás kérdésének. Varga Mihály szerint a hazai munkaerőhiányt a hiányszakmákba irányított, kulturálisan illeszkedő külföldi munkaerővel lehetne enyhíteni. Hozzátette, hogy sajnos Magyarországon kevéssé elfogadott a külföldi munkavállalók alkalmazása. Tudta?

Ha úgy vesszük, a munkaerőhiány puszta léte fordulatot jelez, hiszen korábban elsősorban az alacsony foglalkoztatás jellemezte a hazai viszonyokat. Ehhez képest a 2010-es években négymillió fölé repült a foglalkoztattak száma. Ennek hátterében azonban ott van az EU-n belüli migráció felfutása, valamint a közfoglalkoztatás egyre bővülő birodalma is.

Az elmúlt években a magyar társadalmat szinte sokkolta a munkaerő külföldre áramlása. Riasztó felmérések szólnak arról, hogy a távozók egy része nem tervezi a visszatérést. Az elvándorlás azzal szembesít, hogy eldőlt: megint nem fogunk itthon jól élni. Ma az Európai Uniónak köszönhetően nem „kitántorogni” kell, merthogy van egy ilyen fájdalmas hagyomány is, hanem szervezett körülmények között bonyolítható le az így sem könnyű életútváltás, otthoncsere.

 

Mindennek hátterében ott vannak a nyugati fizetésekkel összevetve alacsony bérek, amelyek nyilván magyarázhatók a magyar gazdaság periferikus helyzetével is. A kormány politikai tűzoltásként áll elő szakmai csoportokra irányuló béremelésekkel. Emeli a minimálbért is, de annak öt évvel ezelőtti közteher-növekedését az érintettek máig sem tudták kiheverni. A miniszterelnök az alacsony bérekben látja a versenyképesség biztosítékát, ezzel reklámozza az országot a befektetőknek. 

A bérprobléma mögött ott találjuk a hazai társadalmi egyenlőtlenségek nyomasztó tömegét, amelyeknek fő forrása az oktatás és a végzettség. Mint a legutóbbi OECD-adatok megerősítik, nálunk extrém különbség van az alacsony és a magasabb iskolai végzettségűek kereseti kilátásai között. Idetartozik a magasabb végzettségűek kiszorító hatása, akik ugyanis az elmúlt másfél évtizedben sokkal többen lettek. A középfokú végzettséggel nem rendelkezők kiszorulnak a munkapiacról vagy akár a társadalomból is.

A helyzetet a kormány – szokása szerint a lovon fordítva ülve – úgy próbálja orvosolni, hogy lezárja az egyetemre vezető utakat és a szakképzésre koncentrál. Mégpedig úgy, hogy az alapkészségeket, vagyis éppen a munkapiaci alkalmazkodóképességet szolgáló tudást vonja ki a szakképzési rendszerből. Ettől biztosan nem javul majd a foglalkoztathatóság, nem enyhül a munkaerőhiány, valamint a termelékenység és a hozzáadott érték sem lesz magasabb.

A kormányban újabban felmerült, hogy a közmunkát esetleg mégis össze kellene kötni az elsődleges munkaerőpiaccal – miután fél évtizeden át minden erre vonatkozó kritikát visszautasítottak. A változtatás azonban akkor sem könnyű, ha komolyan gondolják. A közfoglalkoztatás a helyi hatalmi viszonyok egyik működtető mechanizmusává vált. Rajta keresztül valósul meg a szegények feletti állami-társadalmi kontroll.

Az emberek nagy része retteg a biztonság elvesztésétől, de gyűlöli azokat, akik már elvesztették a biztonságukat. Az indulatkeltés ma az egyes számú kormánypolitikai irány, jelenleg elképzelhetetlen, hogy háttérbe szoruljon. Varga felvetése a munkaerőhiány pótlásának szükségességéről annak elismerése, hogy nemcsak az ellenzék van csapdában a kvótahisztéria miatt, hanem a kormány is. Saját befogadás-ellenes politikájába ütközik, amikor kudarcainak kijavításáról egyáltalán gondolkodni próbálna. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.