galéria megtekintése

A hídépítő

18 komment

A szerk.

Kicsit megtört tekintet, enyhe mosoly, távolba meredő szemek – az ír Colin Davidson olajfestménye így ábrázolja Angela Merkel német kancellárt, akit az amerikai hírmagazin, a ­Time, 2015 emberének választott.

Az indoklás szerint a kereszténydemokrata politikus a menekültválságban a fal- és kerítésépítésekkel szemben saját értékeit vetette be, az emberiességet, a nagyvonalúságot és a toleranciát.

Merkelről persze erősen meg­oszlanak a vélemények. A görögök például nem feltétlenül a humanitást és a megértést látják Európa meghatározó személyiségében, akit viszont a londoni The Economist pár hete, szintén a címlapon nélkülözhetetlennek nevezett.

 

Az óceán túlsó oldaláról a washingtoni Fehér Házba pályázó Donald Trump – aki harmadik lett a Time-nál – azt vágta oda, hogy szerinte a kancellár romokba dönti Németországot. Itt nyilván nem tartunk, de tény, hogy a német és az európai közvélemény megosztottá vált Merkellel kapcsolatban. Pár hónapja inkább szimpátia fogadta a menekülteket, a párizsi terrortámadások fordítottak a hangulaton, még inkább megosztották a táborokat. Segítők és uszítók egyaránt elszántabban hisznek a maguk igazában.

Merkel követett el hibákat. Gyakran az opportunizmus jellemzi. A Time mégis, és jó alappal gondolja, hogy választottja a bezárkózás helyett nyit, háború helyett hidakat próbál építeni. És minél hajózhatatlanabbnak tűnik a folyó, erre annál nagyobb a szükség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.