galéria megtekintése

A gyűlölet átka

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Alig pár napig tartott Varsóban a megrendült békehangulat. Néhány napja, amikor Ewa Kopacz, az új kormányfő bemutatkozott a szejmben, egy mondattal elődjéhez és annak fő politikai ellenfeléhez fordult. Azt mondta Donald Tusknak és Jaroslaw Kaczynskinek, hogy vessenek véget az országot megosztó gyűlölködésnek, „vegyék le Lengyelországról a gyűlölet átkát.”

Kaczynski a beszéd végén általános meglepetésre kezet fogott Tuskkal, s azt mondta neki, hogy nem gyűlöli. A lengyel szemleírók arról lelkendeztek, hogy lám mit tehet egy női hang, s felvetették, hogy esetleg új fejezet kezdődik a lengyel politikai életben. Kaczynski, amikor odalépett Tuskhoz hazafiként talán arra gondolt, hogy riválisa éppen nemzetközi elismerést kapott azzal, hogy az Európai Tanács elnökévé választották, hogy ez az országnak jelent dicsőséget. Talán.

A lengyel sajtóban az eseménynek két, egymást kizáró olvasata van. A jobboldali publicisták szerint Kopacz provokált, mert Kaczynskit kérte a gyűlölet átkának levételére. Az ellenzéki vezér pedig visszavágott, azzal, hogy Tusknak mondta, nem hiszi, hogy igaz lenne, amit az új kormányfő mond, ő nem gyűlöli ellenfelét. Tehát Kopacz hazudik! A liberális sajtó lelkendezett a megbékélési gesztuson, s nem látta azt a harc egyik eseményének.

 

Feltételezem, hogy a régi vágású úriemberek néha képesek megrendülni, ám ez a politikában csak rövid ideig tart. A varsói sajtónak most új gumicsontja van, már ami a kormányzó liberális-konzervatív párt és az ellenzék viszonyát illeti.

Miután a napokban világsajtóban és a lengyelben is elkezdték latolgatni, hogy dekriminalizálni kellene a testvérek közötti nemi kapcsolat bizonyos eseteit, ez nyomban politikai téma lett. A jobboldal felfedezte, hogy Malgorzata Fuszara asszony, aki a kormányban az egyenlő bánásmód érvényesüléséért felelős, két éve megnyitott egy konferenciát, ahol ilyen kérdésekről is szó volt. Fuszarának mennie kell a kormányból, harsog most Jaroslaw Kaczynski, aki a lengyel családok elleni merényletről, balosságról, a bűn förtelméről fröcsög. Teljesen mindegy, hogy Fuszara nem mondott semmit, ami erre okot adna, hogy, ami ott elhangzott, az nem az ő véleménye, s a legkevésbé sem kormányprogram. Fuszara azt követelte, kérjenek bocsánatot a róla terjesztett hazugságért, majd kijelentette: a jobboldali ellenzéki PiS párt politikusai számára nem partnerek, mert képtelenek érdemben vitatkozni vele.

A professzor asszony a jelek szerint nem érti a kelet-európai közélet lényegét. Térségünkben nincsenek érdemi viták. Az ellenfelek megtehetik, hogy nem ülnek le egy asztalhoz, nem kell a véleményeknek megküzdeni, elég jelszavakat előrántani, még jobb a rágalom. Az itteni politikai kultúrába belefér, hogy egy konferencia megnyitását kormánypolitikává hazudják, ahogy képesek mások egy nemzetközi politikai bukást nagy győzelemmé nyilvánítani.

Vége az úriemberségnek, ha kampány van. Novemberben vajdasági választások lesznek Lengyelországban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.