galéria megtekintése

A Gülen-kód

0 komment


Miklós Gábor

Amióta Törökországban elvetélt a katonaság egy része által szervezett pancserpuccs, megrendültem. A török kormány addig is azt hirdette, hogy létezik az országban egy titkos terrorszervezet, amelyet ­Fethullah Gülen muzulmán hittudós irányít Pennsylvániából. Azt gondoltam, hogy ez kamu. A török kormánypárt sokáig puszipajtása volt Gülennek, használta, sőt kihasználta. Aztán felfedezi, hogy ez egy titkos, ellenséges társaság? Mese.

Gülenék kétfedelű szervezetet működtetnek az elemzők szerint. Van a legális hálózat, ahol jámbor muzulmánok dolgoznak a tudás és a haladás terjesztésén a vallások közötti dialógus érdekében. Felkarolják a szegény gyerekeket, iskoláztatják őket, pályára irányítják, segítik az üzleti, hivatali karrierjüket. Igen ám, de a legutóbbi hírek szerint a pályára állított tehetségek titkos konspiratív szervezetet alkotnak, ahol senki sem tudja, ki tag ott még, parancsokat egy idősebb fivértől kapnak, aki szintén egy bátyónak jelent. Csak a csúcs léphet kapcsolatba a piramis tetején ülő „véleményvezérrel”. Ez az évtizedek óta jól felépített szervezet mondott volna most csütörtököt. Miért?

A titkos társaságok hosszú történetéből arra következtetek, az ilyen szervezetek addig létezhettek, amíg csak a háttérből akartak irányítani. Terjesztették eszméiket, jótékonykodtak, mint a szabadkőművesek, vagy megfélemlítettek és ijesztgettek, mint a Ku-Klux-Klan. Sokszor voltak afféle zárt férficsapatok, beavatási társaságok. A legtöbbször az adott társadalom elitjéből toborozták tagjaikat. A titkosság korlátozott volt, hiszen egyébként nem tudnánk róluk. Titkaik többnyire infantilis rejtélyek. A címek és rangok, amelyeket egymásnak adományoztak, a vicces jelvények és ruhák alapvetően ellentmondásban vannak a társaságok titkosságával. Ha nem így lenne, nem olvashatnánk róluk oly sok cikket a Wikipédiában.

 

A titkos szervezetek hitvallásuk szerint a közjó érdekében lépnek fel – még a fehér csuklyás gyilkosok is ezt állítják. De nem tudok olyan esetről, amikor egy titkos társaság hatalomra jutott volna. Lehettek tagjaik a csúcson, de maga a szervezet nem uralta soha a társadalmat, aminek oly sok jót szánt.

Lehet, hogy Fethullah Gülen összeesküvése azért nem működött, mert a hatalom direkt átvételére tört? Nem elégedtek meg a mozgalom jámbor céljainak a hirdetésével, hanem államosítani akarták álmaikat? Kidolgoztak egy működő, rejtett szervezetet, és ezt nagyban is működtetni akarták? Türelmetlenek voltak? Szorította őket az idő, mert a konkurens társaság nyilvánosan működve eredményesebb volt? A hadsereg nem állt melléjük, mert korábban épp ők tették lehetetlenné a katonák életét hazug koncepciós perekkel. Csak a jó érdeké­ben, hogy ne csinálhassanak több puccsot. Nem is csináltak. Erdogan és hívei eközben sikeresen kiálltak a tömegek elé is. A tévé az övék, amelyet a titokban működők kihagytak a számításból. A nép pedig inkább választotta a nagyhangú, neki hízelgő hazug politikusokat, mint a titokban szervezkedő, lopakodó jámbor elitet.

Persze ez is csak egy elmélet. Egy kudarcos összeesküvés elmélete.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.