galéria megtekintése

A gólem

1 komment


Tanács István

A szegedi gólemet is ártalmatlan és tetszetős anyagokból gyúrták össze. Hallgatói önkormányzat – maga a kifejezés is mennyire üdén hangzik! A jövő értelmisége itt sajátítja el a demokrácia gyakorlatát. Maga alakítja ki működésének szabályait, a választás rendjét, a pénzelosztás csatornáit, a jogorvoslat ­lehetőségeit. Joguralom és autonómia – ezek képezik ­Török Márk szűnni nem akaró hatalmának ­alapját. Akik építették vagy hagyták épülni ezt az agyaglábú óriást, úgy vélték: amikor élet van benne, akkor dolgoztatni lehet; különféle célok szolgálatába állítani, nem szeretett munkákat el­végeztetni vele. És csak addig él, míg valaki más lelket lehel belé.

Csakhogy a gólem önálló életre kelt. Mint általában. Elkezdte maga írni a szabályait – bár egy ideig még másoknak kellett azokat megszavazni. A kari tanácsokban, szenátusokban ezt tették a bölcs professzorok – mert szükségük volt a gólem erejére. Hogy a segítségével – a hallgatói képviselők egységes szavazatával – keresztülverjenek vagy megakadályozzanak lobbiérdekek szerinti akaratokat. A politikának meg azért kellett, hogy kormányellenes vagy kormánybarát tüntetést szervezzen, ha szükség mutatkozik rá. Hogy a hallgatói képviselők megújulni nem akaró, jól bevált tömbje megakadályozza, hogy kiszámíthatatlan, friss emberek foglalják el a döntéshozó pozíciókat. Hogy a tisztségekre rákövesedett mozgalom lefékezze, ha valódi mozgalmak támadnának.

Török Márk sokadik megválasztása is törvényes volt – hiszen ő írta a törvényt, amely alapján akárhányszor újra lehet őt választani. Ők tették diákjoggá, hogy élete végéig egyetemre járhasson az ember – akkor is, ha egyetlen ­szakot sem fejez be sohasem. Török Márk és a hozzá hasonló hökvezérek rakták össze az intézményrendszert, amely biztosítja, hogy csak hozzá lojális emberek kerülhessenek pozícióba. Hogy ha valaki mégis tisztségbe kerül, azt a rendszer mihamarabb kivethesse magából. Ő hozta létre a „hallgatói demokráciának” azt a rendjét, amely – a kívülről próbálkozók garantált bukását felmutatva – eleve elijeszti, a hiábavalóság és esélytelenség látszatába keveri azokat, akik megpróbálják komolyan venni mindazt, amiért ez az egész elkezdődött; amire ­való lenne.

 

Most itt van a rektor, itt vannak a dékánok, itt van az emberminisztérium – összetörnék a fejükre nőtt gólemet, de nem bírnak vele. ­Török Márk nem mond le egy levél hatására, mert nem ilyen a természete. Akár 2019 is lehet, mire jogerős ítélet születik az ügyében, és már tényleg nem lehet még egyszer megválasztani. De a szabályokat, amelyeket létrehozott, borzasztó nehezen lehet demokratikusan felszámolni. A vezető garnitúrát, amelyet a lojalitás alapján összetoborzott, demokratikus módszerekkel szinte lehetetlen kirobbantani a posztjáról. Jó esélye van rá, hogy valójában akkor is ő lesz az ehökelnök, amikor – valamikor – formailag már nem ő lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.