galéria megtekintése

A félelem iskolája

4 komment


Rab László

Sajnálom a pedagógusokat, nem csak azért, mert egykor én is tanítottam. Féltem őket, hogy csalódásaik az országos tiltakozást kiváltó miskolci akció lecsengése után tovább gyarapodnak. Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke azt nyilatkozta lapunknak, hogy a Balog Zoltánnal történt találkozón kiderült, a miniszternek számos rendszerszintű hiányosságról fogalma sincs.

Nos, valószínűleg téved a tanár úr, maga Balog Zoltán a rendszer egyik kulcsfigurája, aligha feltételezhető, hogy létezne ebben valami fontos, amiről ő nem tud. Felteszem, azt is jól tudja: az iskolákat, a kórházakat vagy az emberi lelkeket lenyomó szisztéma jellemzője, hogy „teljesen ésszerű darabokból áll össze, és szörnyeteg minősége abból a rettenetes módból adódik, ahogyan ezek a részek kölcsönhatásba lépnek egymással, ha összefércelték őket."

Az amerikai Kim Lane Scheppele professzor fogalmazott így 2010-ben, amikor Orbánék Frankenstein-államáról cikkezett. Magyar Bálint a 2010 után létrehozott maffiaállam jellegzetességeit vette számba, amelynek egyik fő ereje a megfélemlítés. Látjuk évek óta, hogy ennek egyik fő terepe az iskola. A kis fizetésű pedagógusnak el kell fogadnia, hogy belökik az idióta minősítések bürokratikus ketrecébe, és a rombolás állami direktívájának megfelelően mondjuk Tormay Cécile magyar nyelvet megerőszakoló műveit kezdi interpretálni Ady Endre vagy József Attila helyett. Magyarul: vagy kell neki a szélsőjobboldali motívumokkal dúsított új rend, vagy veheti a kalapját, mert a tankerület házmesterei rövid úton kinyírják.

 

A pedagógusok közül sokan tudják, hogy a diákokat, a szülőket és őket magukat is félelemben tartó oktatási rendszer legfontosabb kritériuma a mindannyiukra vonatkozó hűség. Beleírták a gyémánt szilárdságú alaptörvénybe, és ott van a pedagógus-hivatásrend etikai kódexében is, amelyről Ungváry Rudolf azt írta, ez a fajta alávetettség az értékkonzervativizmus hűségfogalmával sem azonos, „mert az egyén semmibevételén, az állami mindenhatóság szolgálatában áll". Magyarul: aki hűséges tud lenni, megmaradhat a pályán. Aki viszont „idegenszerű" (ez az ellenségre koncentráló orbáni kommunikáció központi kategóriája), és beáll a „nem a ­mieink" táborába, rögtön kirekeszthető.

Aggódva várom, hogy a kormányzati propagandagépezet kulisszái mögül előkerülnek azok a „leleplező" történetek, amelyek a lázadó tanárok viselt ügyeire fókuszálnak. A pedagógusok ugyanis a jogállamban bízva – kicsit gyanútlanul – kérésekkel és konkrét panaszokkal fordultak a fensőbbséghez. A NER bajnokai nem tapasztalnak részükről radikális fellépést, így aztán – mint látjuk – eljátszhatják a megegyezéses tárgyalásos látszatot. Ettől féltem a legjobban a pedagógusokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.