galéria megtekintése

A fajgyűlölet luxusa

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Sokan és régen követeltek már számos, napról napra kiszolgáltatottabbá váló kisebbség legalább fizikai biztonsága érdekében szemléletváltást. Azt, hogy a bíróságok hajlandóak legyenek észrevenni és szankcionálni, hogy akit például melegfelvonuláson ütnek meg fasiszta ocsmányságokat ordibáló ellentüntetők, az nem szimpla garázdaság vagy testi sértés, hanem gyűlölet-bűncselekmény áldozata. Noha pár éve a homofób indíték is bekerült a vonatkozó szabályozásba, csak néhány napja született az első erre hivatkozó ítélet. Most, hogy ezen is túl vagyunk, továbbra sincs semmi okunk az örömre.

A tettes, egy fiatal évei végén járó nő, kicsi gyerekkora óta pária, a társadalom számkivetettje. Intézeti gyerekként nőtt fel, prostitúcióra kényszerítették, mikor kijött, éveken át élt szadista bűnözők rabszolgájaként, a legteljesebb fizikai kiszolgáltatottságban, és a közösség, az állam – illetve az a szerve, amellyel találkozni volt módja, a büntetés-végrehajtás – lényegében soha nem védte meg semmitől. „Amikor kiengedték a börtönből, várták a futtatói. Visszament a börtönbe segítségért. Azt a választ kapta, hogy szabad ember, oldja meg” – írja a tárgyalásról tudósító Index.

Lehetünk őszintén megdöbbenve, persze, hogy válaszként megtalálta ennek a keserves világnak a leggyűlölettelibb, legátkozottabb látszattagadását, a fasiszta erőszakot. Rémes dolgokat csinált, gyerekek kiirtását szorgalmazta Facebook-oldalán, mert cigánynak születtek, buzizott, fenyegetett, ütött. Ha jogerőre emelkedik az elsőfokú ítélet, három évig ülni fog. Az ügyész szerint nem lett volna szabad hagyni, hogy bárkinek ilyen élet jusson, de ha már így alakult, előbb-utóbb akkor is fel kell nőni, vállalni kell tetteinkért a felelősséget.

 

Rendben, talán igaza van. De az ügyész sem tagadja, hogy másnak is akad az ügyben némi felelőssége. Láttuk, számos alkalommal lehetett volna közbelépni, esélyt adni az élhető életre, és soha senki nem lépett közbe. Ezt a megnyomorított, cserbenhagyott, gonosszá tett nőt börtönbe küldik, hogy megjavuljon, miközben a korrupt hatalmasok közpénzen uszítanak a bevándorlók ellen, további gyűlöletszítással próbálván mérsékelni az őket sújtó közmegvetést, mert rettegnek, hogy perceken belül befogja őket a fajgyűlölet legnyíltabb hangoztatásából épp most visszavonulni készülő riválisuk.

Az ítélet üzenete világos, csak nem úgy, ahogy a jó szándékú jogvédők remélik: arról van szó, hogy kicsit szubtilisebben, előkelőbben kell ezt csinálni, kifinomult, pénzes, hatalmas uraknak: hogy a fajgyűlölet luxussport, nem holmi kurváknak való. Nem az ügyész, nem a bíró tehet minderről, a törvényt is helyes volt meghozni és alkalmazni. De mi lesz az elkövetővel, ha megbűnhődve távozik? Ezúttal kap majd egy esélyt tőlünk, vagy megint elengedjük a kezét, ahogy tettük ezt lehetséges társai és áldozatai százezreivel már évtizedekkel ezelőtt?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.