galéria megtekintése

A demokráciaexport

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Azt, amit ma (helytelenül) „modern népvándorlásnak” nevezünk, az amerikaiak két háborújának és az ún. arab tavasz teljes kisiklásának köszönhetjük. Mindkét esetben az ifjabb Bush-féle Amerika fegyverrel akart demokráciát csinálni ott, ahol ennek a feltételei nem voltak adottak. És mindkétszer a diktatúraellenes erők tarkaságából egyetlenegy emelkedett ki, amelyik tudta, mit akar: az iszlamizmus.

Afganisztánban néhány erős csapás elég volt ahhoz, hogy a tálib rendszer összeomoljék, de az amerikaiak súlyosan tévedtek, amikor azt hitték, hogy e „szentháborús” társaság mélyen gyökerező, eszelős bigottsága, az iszlamista terror iránti elkötelezettsége vele együtt omlik össze.

Bush és környezete nem szavazott több kegyelmet egy, a tálibokétól teljesen elütő, világias diktatúrának sem, mint amilyen Szaddám Huszeiné volt. Irakban azzal véltek demokráciát „csinálni”, hogy az elnyomó szunnita kisebbséggel – a szaddámista kormányzati/katonai apparátussal – szemben a síita többségi akaratot juttatták hatalomhoz. Ebből síita elnyomás sült ki, megtetézve a szunnita vallásfelekezet legszélsőbb ágát képviselő Iszlám Állam térhódításával.

A szomszéd diktátort, a szíriai Aszadot az amerikaiak ugyancsak pusztulásra ítélték, ám minthogy ott közvetlen szárazföldi beavatkozásra nem vállalkoztak, a diktatúraellenes erők gyöngeségéből, a törzsi és vallási ellentétekből megintcsak a romlás virágai rügyeztek ki: az Iszlám Állam és még két-három iszlamista terrorszervezet. A síita (alavita) kisebbség ura, Aszad szilárdan őrzi székét Damaszkuszban, noha országa kétharmadát elveszítette. Mindenesetre Szíriában annyian harcolnak egymás ellen, hogy fut minden civil, amerre lát.

 

Ami az arab tavasz más országait illeti: a megölt Kadhafi hajdani diktatúrájában, Líbiában, teljes az anarchia és roppant erősek lettek az iszlamisták. Ugyanőket viszont elsöpörte a hadsereg Egyiptomban. Jemenben is anarchia van, a szunnita szaúdi légierő bombázza a síita huti lázadókat, közben az iszlamisták látványos térfoglalásokat hajtanak végre. Az összes hadszíntérre, de különösen a szíriai és az irakira jellemző, hogy az iszlám két rivális ága, a szunnita és a síita egymással vetélkedik.

Vezetőik, Szaúd-Arábia, illetve Irán, beteges féltékenységgel pillantgatnak egymásra, és termelik a menekülteket, ameddig csak a kezük elér. Demokráciát nem lehet exportálni. Azt a rivális közösségeknek kell „kihordaniuk”, ideértve politikusokat is, akik tudják, hogy a jólétet termő békének nincs alternatívája. Idegen fegyverek soha nem segítenek világra egy Nelson Mandelát vagy egy F. W. de Klerket, akik megalapozták Dél-Afrika faji békéjét, demokratikus jövőjét, noha senki nem hitt benne, hogy az ottani elnyomó fehérek és az elnyomott feketék között létezhet valaha is harmónia. Lett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.