galéria megtekintése

A csend bűne

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 22. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Orbán Viktor két alapvető kérdésben áll szemben Ferenc pápával. Az egyikről, a halálbüntetésről, melynek momentán nincs gyakorlati jelentősége, Erdő Péter érsek tegnap az InfoRádióban nyilatkozott, és a pápa mellé állt. A másik ügyben, a jövevények befogadása ügyében, melynek annál súlyosabb gyakorlati jelentősége van, hallgatott. Az Esztergom–budapesti Főegyházmegyei Hivatal április 27-én levelet kapott Soós Károly Attilától. A levélíró, Jézusnak a jövevények befogadására intő szavait idézve Máté evangéliumából, aziránt érdeklődött, hogy a főegyházmegye szándékozik-e nyilvánosan állást foglalni a „nemzeti konzultáció” ügyében. Soós olvasói levélben tájékoztatta a nyilvánosságot erről a lépéséről és arról, hogy várja a választ.

A főegyházmegyei hivatal sajtóreferense nehezményezte, hogy két nappal azután közöltük ezt az olvasói levelet, hogy a nékik küldött eredetit megkapták. Megnyugtattam a referens urat, hogy amint megérkezik a válasz, közöljük nyomban azt is. Azóta eltelt több mint három hét. Nem érkezett válasz sem hozzánk, sem a levélíróhoz. Lapunk újságírója, amint szombati számunkban megírtuk, tizenhárom magas rangú katolikus méltóságot keresett meg azzal, hogy kíván-e állást foglalni a nemzeti konzultáció tárgyában. Egy sem kívánt. Kettő kivételével nem is reagáltak a megkeresésre.

Nem vagyok keresztény. Nem vagyok illetékes annak megítélésében, hogy mi a helyes keresztény álláspont, hogyan kell vagy nem kell Jézus szavait jövevények befogadásáról a jelen helyzetre alkalmazni.Meg tudom állapítani, hogy az ezzel kapcsolatos álláspontok miként viszonyulnak az én értékrendemhez, de arra nem vagyok jogosult, hogy a keresztény egyházak számára elsőrendű, vagyis a keresztény szempont szerint helyesnek vagy helytelennek ítéljem őket. Van például keresztény felekezet, mely akkor is pártolta a halálbüntetést, amikor ez e világi érdekeit semmiképp sem szolgálta. Ahogy lehet hinni abban, hogy ez nem ellentétes a Ne ölj! parancsával, nyilván abban is lehet hinni, hogy a kormány álláspontja nem ellentétes a Szentírás szavaival.

 

Egyetlen dolgot tehet a Magyarországi Római Katolikus Egyház, amit nem keresztény szemmel is helytelennek és erkölcstelennek lehet minősíteni. Hallgathat. Az önmagát és politikáját hangsúlyosan kereszténynek minősítő kormányfő a jövevényekkel kapcsolatban igen markáns álláspontot képvisel, és ennek megerősítését várja híveitől.

Ez az álláspont homlokegyenest ellenkezik azzal a szintén markáns állásponttal, amelyet a katolikus egyház feje, a pápa képvisel. A válaszra felszólított állampolgárok igen jelentős részét, ha nem a többségét, a Magyarországi Római Katolikus Egyház keresztelte meg. Ők egyszerre nem érthetnek egyet két ellentétes állásponttal. Vagy a pápáét, vagy az önmagát kereszténynek hirdető kormányét kell elutasítaniuk. Ez hívők tömegeit állítja nehéz lelkiismereti kérdés elé. Ilyen helyzetben az útmutatást tőlük megtagadni egyszerűen erkölcstelen. És nem is magyarázható semmi egyébbel, mint e világi gyarlósággal. Gyávasággal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.