A cetli

Biztosak vagyunk benne, hogy az országnak ma már semmi újat nem lehet mondani a hazai egészségügy reménytelenül akut problémáiról, de azért érdemes ízlelgetni ezt a mondatot: a mentőszolgálat budapesti mentésirányítója reggelente „kockás papíron” kapja meg az üres kórházi ágyak listáját, és az intézmények visszajelzései alapján ezen a cetlin tartja számon, hogy napközben melyik ágy lett időközben foglalt, s hol maradt még szabad hely.

Ez itt Magyarország, Európa kevésbé ideális esete

Ennek pedig állítólag az a legfőbb oka, hogy az informatikai fejlesztések késnek. Magyarul: nincs pénz.

Hónap vége felé a fővárosi intézmények már azon ügyködnek, hogy miként is szabaduljanak meg a sürgősségi esetektől. Csakhogy a magyar beteg igazán rutinos beteg. Nagyon jól tudja, hogy ha az informatikai fejlesztések megvalósultak volna, akkor sem lenne jobb a helyzet.

Csak akkor más okokra lehetne hivatkozni. Önmagában ugyanis a „kockás papírral” tényleg nincsen semmi baj. Vajon miért ne lehetne egy kórházi ágylistát egyszerű papírcetlin vezetni? Lehet. Feltéve persze, ha minden más feltétel adott, s a kórházak elegendő pénzt kapnak az ügyeleti ellátásra.

Akkor nem fordulhatna elő az, hogy a kórházak menekülnének az olyan esetektől, amelyeknél talán több sérülést is el kéne egyidejűleg látniuk, ami bizony milliós kiadás is lehet, miközben az OEP egyetlen fillért sem fizet utána.

Ideális esetben a kórházaknak az az érdekük, hogy ellássák a betegeket, ez itt azonban Magyarország, Európa kevésbé ideális esete. Nálunk akkor dől majd a közpénz a kórházaknak, ha az országot vezető politikai és gazdasági érdekkörök meglátják az ágazatban a hasznot.

Mármint – tegyük hozzá – a sajátjukét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.