galéria megtekintése

A bukás

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 19. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Összeomlás, elsötétedés, adásszünet, csőd, káosz, amatörizmus, égés, bukás – ezek a leggyakrabban használt kifejezések, amelyekkel a magyar sajtó illeti a március 15-én az M1-en elindult állami hírcsatorna eddigi produkcióját. Már ha a kabaréba illő sorozatos bakiparádét egyáltalán produkciónak lehet nevezni.

Az már eddig is nyilvánvaló volt, hogy a jelenlegi állami média nem teljesíti a törvényben előírt feladatát. Nem a közösség, hanem az Orbán-kormány szolgálatában áll, tárgyszerűség helyett hamisít, kiegyensúlyozottság helyett szolgaian lojális a Fideszhez és leplezetlenül ellenséges az ellenzékkel.

Kapcsolódó hír: Az M1 már számokkal álmodik

A nézők menekülnek az M1-ről. A vasárnap elindított hírcsatorna nézettsége két nap alatt jelentősen zuhant. A médiaszolgáltatási alap többmilliós nézettséget kommunikál, de persze nem kell nekik mindent elhinni.

 

Ám az elmúlt három napban teljesen egyértelművé vált, hogy az állami tévé hírműsorainál ma már csak a kormánypártnak elkötelezett amatőrök dolgoznak, akik nemcsak magukat, hanem a televíziós szakmát is nevetség tárgyává teszik. A 2010-es kormányváltás utáni politikai tisztogatás során elbocsátották vagy ellehetetlenítették az összes olyan műsorvezetőt, szerkesztőt és riportert, akivel esély lett volna egy színvonalas közszolgálati hírcsatorna létrehozására. A teljesség igénye nélkül sorolom közéjük Krizsó Szilviát, Bakos Piroskát, D. Tóth Krisztát, Mészáros Antóniát, Veiszer Alindát, Hajagos Andreát, Winkler Nórát, Bombera Krisztinát, Baló Györgyöt, Siklós Andrást.

A médiaszolgáltatási alap vezetője a hírcsatorna elindításának januári bejelentésekor a BBC-t és a CNN-t állította például, amiből aztán a magyar Comedy Channel lett, ahol a műsorvezető úgy köszön el a nézőktől, hogy „velem holnap találkozhatnak ugyanezen a napon”.

A helyzet azonban ennél is tragikusabb. Az Orbán-kormány évről évre egyre több pénzt, az idén már 80 milliárd forintot tol bele a médiaszolgáltatási alapba, mert az Orbán–Simicska-háború miatt a Fidesz már nem bízik a Hír TV-ben és a Magyar Nemzetben sem. Ki kell őket váltani. Az állami médiumokon keresztül akarják eljuttatni a legfontosabb üzeneteket a lakosságnak. Miután fideszes politikusoknak nem tilos, de nem is ajánlott nyilatkozni a Magyar Nemzetnek és a Hír TV-nek, a most már végletekig lejáratott állami média lesz a kormány első számú tájékoztatási platformja.

Egyes ellenzéki vélemények szerint fel kellene számolni ezt a közszolgálati televíziót, mert képtelen megfelelni a pontosság, a tárgyilagosság és a kiegyensúlyozottság alapvető követelményének. A helyzetértékeléssel egyetértek, a megoldással nem. A megoldást a nézőkre kell bízni. És a nézők már az első napokban ítéletet mondtak azzal, hogy 150 ezerrel esett a fél nyolcas főhíradó nézettsége. És van még lejjebb is.

A bukás látványos és egyértelmű. Még akkor is, ha az állami média többmilliós nézettséget próbál elhitetni a totális csőd elfedésére. A hírhamisítási botrányok miatt a királyi tévé szakmailag már évekkel ezelőtt megbukott. A kormány iránti szolgai elkötelezettsége miatt hiteltelenné vált. A hírcsatorna elindításával ország-világ előtt nevetség tárgya lett.

A bohóc meztelen.

Kérjek elnézést?

  echnikai hibák sorozatával indult az állami média hírcsatornája az M1-en vasárnap hajnalban. Az első órák nagyon nehezen voltak követhetőek a kép-, a hangproblémák miatt. Az első időjárás-jelentések és sporthírek inkább a kabaré műfajába tartoztak. A kínos bakiparádéról itt írtunk bővebben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.