galéria megtekintése

A börtönőr és a haverok

5 komment


Batka Zoltán

Vida Ildikót idéző hatékonysággal, három nap alatt vizsgálta ki és tisztázta magát a magyar Belügyminisztérium a New York Times vádja alól. Néhány nappal ezelőtt egy írásában a lap a menekülteket érő szexuális támadások között írt arról, hogy egy magyar börtönőr bosszúból ájultra vert egy menekült nőt, mivel az nem hagyta magát megerőszakolni. Szerencsére a belügy Sherlockjai egyből kiszúrták, hogy mi a hiba a sztorival: magyar börtönökben csak a férfi menekülteket vették idegenrendészeti őrizetbe, nőket nem, ez az eset tehát nem történhetett meg.

Briliáns érvelés, kár, hogy a cikkben egy árva szó nem utal arra, hogy a támadás ténylegesen börtönben történt volna. Könnyen lehet, hogy a magyar uniformisokat nem ismerő menekült minden őket kísérő, őriző egyenruhásban – rendőr, határőr, katona – csak börtönőrt látott, vagy éppen a menekülttábort is börtönnek gondolta, mondta. Az ő szempontjából nagyjából érdektelen is volt a különbség.

A mi szempontunkból viszont nagyon nem mindegy, hogy a magyar hatóságok meg sem próbálták érdemben tisztázni az ügyet. Például úgy, hogy megkeresik és megkérdezik az újságírót, aki az áldozat nevét ugyan nem adhatja ki – az arab közösségekben az erőszakot elszenvedett nőknek az esetek többségé­ben nincs becsületük, bár ez ügyben nálunk sem sokkal jobb a helyzet –, de arra azért rá lehetne kérdezni, hogy hol, mikor történt a cikkben említett eset, netán van-e valami különös ismertetőjele a támadónak. Természetesen a felelősségre vonás esélye így is minimális. Úgy viszont éppen nulla, ha meg sem próbálják.

 

Az pedig egyenesen vérforraló volna, ha a szervek egy pár soros ­e-mailt sem tudnának írni az újságírónő nyilvános e-mail címére, miközben Szijjártó Péternek bőven volt arra ideje, hogy teátrálisan és fontoskodva helyreigazítást kérjen a New York Timestól a nagy semmire, illetve sajtóperrel fenyegetőzzön. Szóval a jelek szerint a kormányzatot és a rendvédelemben dolgozókat mintha nem igazán érdekelné az az apró eshetőség, hogy esetleg egy fegyverrel rendelkező egyenruhás pszichopata masírozhat, erőszakoskodhat közöttünk szabadon.

Mondjuk éppen csak olyan, mint S. Vilmos, a szegedi Csillagbörtön volt tiszthelyettese. Csak fél éve történt, hogy a civilben kétdanos küzdősportoló smasszer több célzott ütéssel szilánkosra törte egy bevándorlónak nézett barátja védelmére kelő huszonéves magyar lány arc­csontját, majd az esetről készült video tanúsága szerint a szintén hústorony haverjaival nekiment az ájult lány körül állóknak is, végül segítségnyújtás nélkül ott hagyták a földön fekvő, mozdulatlan fiatal lányt. Amúgy ez a támadás sem a börtönben történt, hanem Újszegeden egy szórakozóhely mellett. A börtönőr és a haverjai éppen ott eresztették ki a gőzt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.