galéria megtekintése

A Bell-vádbeszéd

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 30. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Szijjártó Péter megint bebizonyította, hogy rossz külügyér, rossz diplomata, alkalmatlan a posztjára. Azt a – mi tagadás – vádbeszédet, amelyet Colleen Bell amerikai nagykövet a Corvinus egyetemen elmondott, lerázta magáról, mint kutya a vizet. Szabad magyar fordításban azt találta közölni, hogy mi az Európai Unióhoz tartozunk, nem az Egyesült Államokhoz, ergo az amerikaiaknak semmi közük ahhoz, amit az Orbán-kormány tesz. Mi az unióval tárgyalunk vitatott ügyekben, nem az USA-val. Halkan megjegyezném, létezik egy másik szervezet is, amelynek viszont tagjai vagyunk, és ezt úgy hívják, hogy NATO. Amikor oda bennünket fölvettek, át kellett esnünk egy demokrácia-minimumvizsgán. A NATO vezető hatalma viszont az Egyesült Államok, amely kényes arra, hogy a szövetségesei (a barátai kevésbé) tartsák magukat a demokratikus minimumhoz.

Megszámolni sem tudom, hogy az Egyesült Államok illetékesei hányszor tették szóvá az orbánista demokráciadeficiteket, de valamennyiszer süket fülekre találtak. A washingtoni külügy államtitkárai, szenátorok, képviselők, tudós alkotmányjogászok abszolúte fölöslegesen háborogtak amiatt, ami nálunk történik, mert a magyar kormány pontosan tudja, hogy miként az unió, a NATO sincs büntetőexpedíciókra berendezkedve.

Ez egyetlenegyszer sem történt meg. A kutya ugat (szegény állat, másodszor hozom elő), a karaván halad. Orbán teljesíti azt az ígéretét, hogy 2010-től ott folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta, csak „keményebben”. Most már végképp nem érdekli, hogy egyetlen barátja sincs Amerikában, mert a szó gazdasági értelmében nincs függőségi viszony, veszteni alig tud. Nem is akar az amerikaiak kedvében járni – a külügyminisztériumban végrehajtott személyi változások (Németh Zsolt kiebrudalása, az „atlantisták” háttérbe szorítása) erről szólnak. Ha meglepte is, hogy elődjével ellentétben – Kounalakis asszony csak távozása után nyitotta ki a száját – Colleen Bell tíz hónap elteltével nekiesett az orbáni politikának, joggal gondolja, hogy ha egyszer már letojta, amit Hillary Clinton, akkor még külügyminiszterként, Budapesten kritika gyanánt megfogalmazott, és ez semmilyen következménnyel nem járt –nos, akkor miért kéne Bell asszony miatt aggódnia?

 

Szerintem téved, vagy ezúttal a tanácsadói és az ösztönei működnek rosszul. Egyfelől nem figyel eléggé arra, hogy a jogbiztonság és a kiszámítható gazdasági környezet Bell által is kifogásolt gyöngéi elidegenítik az amerikai befektetőket, holott kifejezetten jót tenne nekünk, ha valamennyire enyhülne a német járműgyártóknak való kiszolgáltatottság. Másrészt nem figyel eléggé az Amerikában zajló választási kampányra. Úgy fest tudniillik, hogy az USA következő elnökét Hillary Clintonnak fogják hívni, akiről nem feltételezem, hogy elfelejtette magyarországi semmibevételét. Ha akarja –bár ez bizonyosan nincs a prioritáslistájának az élmezőnyében –, akár Magyarország kárára is érvényesítheti azt az óriási befolyást, amellyel az USA az ENSZ szakosított szervezeteiben (IMF, Világbank), továbbá a hitelminősítő szervezetekben és a befektetési alapokban rendelkezik. Ha akarja, mondom, de ez hipotézis. Az viszont egy kicsit több, hogy ha már egyszer se Bush, se Obama nem akarta látni Orbánt a Fehér Házban, akkor miniszterelnökünk bízvást számíthat arra, hogy Mrs. Clinton se akarja majd, mert önnön sértettségén túl az apparátusa is eltanácsolja őt egy ilyen találkozótól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.