galéria megtekintése

A bármi

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 15. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

„Bármi megtörténhet” - mondta az elmúlt évek legcéltudatosabb beszédét produkáló (vitamentesen politizáló) Orbán Viktor Tusnádfürdőn. A nézetek minimális ütköztetéséről leszoktatott sokaság teljesen védtelen lesz az Orbán által vizionált korszakban.

Ember legyen a talpán, aki az uborkaszezonban kihámozza a lényeget a vitáktól teljesen mentesített Magyarországon. Apró morzsák jutnak csak a közügyek iránt érdeklődő, de a folyamatos hazudozástól elcsigázott közönségnek. Olyan hírek, amelyek felfoghatók politikapótléknak is. Stadiont avatnak Fidesz-barokk lemezsassal, aranylik a focilabda-formájú országalma a giccses és sokakat sértő (szintén sasos) megszállási emlékmű leigázott arkangyalának mancsában, sámándobot vernek a Kurultaj törzsi gyűlésén az időtlen ősmagyarok, ráöntik az átnyálazhatatlan, himi-humi trafikpályázati papírtengert a nyilvánosságra.

Nyaral a fél ország, közben a lényeg – például az, hogy miért és hogyan vállalta az orbáni adminisztráció a paksi atomerőmű bővítését – természetesen nem derülhet ki. Semmiről sem. Az sem tudható meg pontosan, hogy Lázár János kivel és miért járt Londonban. Mesteri módon működik a NER hazugságcsepegtető rendszere. Van hozzá lelkendezve tapsikoló sajtó, a híradószerkesztőknek már meg sem kell üzenni, mi a dolguk, s mivel tudják meghosszabbítani karrierjüket a kontraszelektált médiavilágban. Szajkózzák maguktól: Kossuth-díj híján nem lehetett bemondani Bajor Imre halálhírét a tévében.

Itt járunk, ide jutottunk. Az orbáni nemes bosszú három csapásából kettő (a határon túli szavazók közreműködésével összehozott tavaszi kétharmad és az európai parlamenti választási siker) után arra készülnek, hogy az önkormányzati választáson teljesen eltörik az ellenzék (a liberális ördög) gerincét, s utána semmi nem akadályozza meg a tekintélyelvű elnöki rendszer bevezetését.

 

„Bármi megtörténhet”, mondta egymás után többször is az elmúlt évek legcéltudatosabb beszédét produkáló (vitamentesen politizáló) Orbán Viktor Tusnádfürdőn, ahol meghirdette az „illiberális állam” programját. Ennek lényege, hogy a hagyományos európai szabadságjogok feláldozhatók a nemzeti közösség boldogulásának oltárán. (Nem tagadja a liberalizmus olyan alapvető értékeit, mint a szabadság – fogalmazott a Nagy Ravasz –, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő sajátos, nemzeti megközelítést alkalmaz.)

Nos, egészen biztos, hogy a politikai vitákról és a nézetek minimális ütköztetéséről leszoktatott sokaság teljesen védtelen lesz az Orbán által vizionált „bármi megtörténhet” korszakában, melynek eljövetelét a miniszterelnök jó ideje prognosztizálja. A „sajátos nemzeti megközelítés” tudora terelhető birkákkal, hálásan bégető nyájjal számol, amikor civil- és Európa-ellenes lépésekre készül. Egy olyan nacionalista program igézetében, melynek végkimeneteléről maga a kormányfő is csak ennyit jósolt: „Az események pontos vagy megközelítőleg pontos előrejelzése szinte lehetetlen.” Mert bizonyára nem akarta terhelni a nyúzott országot a politikai részletek megismertetésével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.