galéria megtekintése

A baloldal és a sajtó

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 14. számában
jelent meg.


Nagy N. Péter
Népszabadság

A Google arra a kereső kérdésre, hogy a „baloldal sajtója”, néhány alamizsna találat felkínálása mellett azt írja ki, hogy „keresési javaslat: jobboldal sajtója”. Fordítva nem ez történik. Pedig a Google nem gondolkodik, hanem keres és rendez. Ha az idézetteket javasolja, ezzel azt üzeni, hogy nemigen talált semmit erre a kereső kifejezésre, próbálkozzunk talán a másikkal. Neki egyébként mindegy. Mintha belekeveredett volna egy markáns sorba.

A baloldali politika és az idesorolt újságírás nem fonódik úgy össze, mint ez a jobboldalon természetes

Ez úgy 2008 óta toborzódik, de 2010, majd az idei áprilisi választások után végképp nagyra nőtt. Ide az a belépő, hogy a „baloldal és a sajtója” összeomlott. Különbségtétel nincsen. Nemrégiben pedig a baloldal vereségeit elemezve éppen e lap hasábjain írta Tamás Pál: „Csak egy valamiről nincs ezen a politikai oldalon szó. Saját újságírásának hatékonyságáról, a politikai piacon forgalmazott beszédmódok eredményességéről, eredménytelenségéről.”

 

Ebben a két mondatban is együtt, egy tőről fakasztva a baloldali politika és a baloldali újságírás. Illetve az, amit annak mondanak, mert tartalmilag sokkal helyesebb lenne ellenzékinek nevezni.

A baloldali politika és az idesorolt újságírás nem fonódik úgy össze, mint ez a jobboldalon természetes, ahol ugyanis egy ügynek rendelik alá magukat boldogan. Itt az egy ügy a szabadság sokszínűsége és a szolidaritások teljessége – egyik sem tűr alárendelődéseket. Jól érzékeli a Google – olyan, hogy a baloldal sajtója, nincs.

Az ellenzéki sajtó összemosása az ellenzéki pártokkal viszont azt a benyomást kelti, hogy az utóbbi évek vereségeiben is osztoznak. A jobboldali és az e tekintetben vele rokon mainstream internetes újságírás egyaránt érdekelt is abban, hogy ekként láttassa a helyzetet. A valóság azonban érdekesebb. Miközben a baloldali (de legalábbis semmiképpen sem az egyenlőtlenség növekedésében nagy örömét lelő etatista) pártok vereségeket szenvedtek, az idesorolt sajtó megőrizte pozícióját.

A Népszabadság változatlanul piacvezető a közéleti napilapok között, biztosan előzi a hatalom által segített Magyar Nemzetet, a HVG jelentősen többet ad el, mint abban a mezőnyben bárki, jóval többet, mint például a jobboldalon igen kedvelt Heti Válasz.

A televíziók között – nehéz biztos adatot találni –, önbevallás szerint sem áll jobban a Hír TV, mint az ATV, a Klubrádió pedig egyértelműen sokkal több embert vonz, mint politikai vetélytársai, már ha eltekintünk az ötször akkora vételkörzettel rendelkező Kossuth Rádiótól.

Ettől függetlenül szenved az ellenzéki sajtó. A nyomtatott újságírás egyébkénti nehézségei, ha nem kompenzálja politikai pénz, mint a vetélytársaknál, eleve halálos veszedelembe sorolják.

A példányszámok csökkennek. Az elektronikus médiumokat a gazdasági válság kényszeríti keserves harcokra. A hatalom támadásai – a Klubrádiótól az Origóig terjedő skálán – önmagukban is súlyosak, de ezekkel együtt végképp életveszélyesek. Az ellenzéki újságírás műhelyeinek vészjelei azt az érzetet kelthetik, hogy baloldal és sajtója ugyanabban a sorsban osztozik. Részben talán igen, de az emberek választására az ellenzéki sajtó ma sokkal biztosabban támaszkodhat, mint a baloldali pártok.

Nem az ő sorsukban osztozik, hanem a sajátját éli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.