galéria megtekintése

A Balaton felvirágoztatása

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 13. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Három hete sincs, hogy Matolcsy jegybankelnök felesége bejelentette, Balatonakarattya polgármestere óhajt lenni, s máris itt az újabb jelentkező. A napokban Failoni Donatella asszony, Oszter Sándor színművész felesége tudatta, hogy barátai unszolására elindul a választáson Balatonrendes polgármesteri címéért.

A jelölt Matolcsynéhoz hasonlóan igen gazdag, amúgy Lázár miniszter szűk baráti köréhez tartozik, legutóbb, a 913 fácán sérelmére elkövetett autodafén is büszkén fotózkodott hercegek, grófok és a bársonyszmokingos miniszter társaságában. Jaj, dehogyis fogunk most osztályharcba bonyolódni, netán elborongani az idők változásán, hogy nem is olyan régen a felső tízezer ékszerrel, kékrókával, luxushajóúttal lepte meg asszonyát, most pedig a polgármesterség a trendi ajándék, jegyzővel persze és komplett képviselő-testülettel.

Ráadásul ehhez kiváló a terep. Akarattya és Balatonrendes lakossága nem esett a fejére, s úgy reméli, hogy ha a méltóságos asszonyt megszavazza, mindjárt föl lesz végre aszfaltozva az út, s dől a közpénz, a méltóságos asszony majd nyilván munkát is ad a birtokán, hiszen aranyszíve van; senkinek se fog eszébe jutni, hogy kik ezek, s miért épp ők, miért nem egy helyi kiválasztott.

 

A legfőbb hűbérúr, úgy is, mint kormányfő, a minap azt találta mondani, hogy „a magyar egy önkormányzati ihletettségű nép”, ami így is van. Legfeljebb az önkormányzatiság fogalma változott meg, az ihletettség mértéke pedig attól függ, hogy a méltóságos úr b. neje mennyi közpénzt tud kijárni a falunak; az, hogy hétköznapi, hús-vér embereket legfeljebb a kastélyerkélyről látott utoljára, elhanyagolható.

Fölvetődik, hogy a két balatoni falunak nem egyformák a lehetőségei. Az egyik asszony férje jegybankelnök, aki, ha kell, az ország teljes aranykészletét Akarattyára szállíttatja, míg Oszter Sándor ellen hatósági eljárás folyik ittas vezetésért. A művész szellemi potenciáljáról legyen elég annyi, hogy miután gyaníthatóan ittasan nekiment egy oszlopnak, képes volt azzal védekezni a tévében, s ezt a felesége is igazolta, hogy nem ivott, csak az ütközés után épp arra járt egy rajongója, az adott neki tömény italt, amiből a nagymamája tanácsára ivott is, később aztán a rendőrségen ötvenhatos elítélt édesapja emlékére végrehajtott ötven fekvőtámaszt és pár karlendítést.

Jobb időkben a helyiek ilyen közszereplés után már a falu határánál visszafordítják a művészt, nemhogy a feleségét a falu első emberének válasszák. Igen ám, de a napokban a színművész ittasságáról cikkező újságírótól elvette a hatóság a mobiltelefonját, hogy kitől szerezte az információkat, tehát a színművész mégiscsak valaki.

Mindezzel csupán azt kívántuk jelezni, hogy a Balaton térségében a kérdés nem az, hogy a regionális fejlesztési tanács mennyi pénzt tud a költségvetésből kisajtolni, hanem hogy a jelenlegi magyar elit tud-e produkálni negyven szalonképes feleséget a balatoni települések élére; ha igen, pár év, és a polgármesteri cím éppúgy hozzátartozik majd nagyasszonyainkhoz, mint a migrén és a legyező.

A lakosság megfelelő hozzáállása nélkül azonban mindez nem fog sikerülni. Ezt azért mondjuk, mert Donatella asszony ezt írta közösségi oldalán a rendesieknek: „Sok jót tehetnék a faluért, de nem mindenki akarja…” Legelőször is tán tessék elkoboztatni a mobiljukat.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.