galéria megtekintése

A 3. menet után

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Két megsemmisítő vereség és a holnapi, várhatóan újabb komoly kudarc közt az ellenzék ahhoz a bokszolóhoz hasonlított, akire nyolcat számoltak. Felállt ugyan, de azt sem tudja, hol van, szabadon sorozható, egyik saroktól a másikig verik, s ha olykor sikerül is elhajolnia egy jobbegyenes elől, azzal a mozdulattal bele is lép a balcsapottba – a gongszót várja, hogy emeljék már fel végre a győztes kezét, aztán hadd mehessen az öltözőbe.

Most bőven lesz felkészülési idő a következő megmérettetésig, igaz, azt még nem tudni, milyen súlycsoportban kell indulni, s akkorra nem változnak-e úgy a szabályok, hogy már pontozóbírók sem lesznek, az egyik fél puszta ököllel, a másik meg kesztyűben verekedhet.

Most még a kiütést kell elkerülni. Kiütés után csak a legnagyobbak tudják újrakezdeni, itt és most pedig csak egyetlen nagy van a ringben, de ő a jobb sarokban ül győztesen és magabiztosan. A kiütés most – talán utoljára – elkerülhető, de ez inkább csak a bajnok kudarca: mert bár a győzelemért még a nézőket is megzsarolja a „jól irányzott X = fix pénz” képletével, de ez a tétel a mindennapokban már megdőlt.

 

A sok jól irányzott X ellenére ugyanis pénz eddig is csak a legszűkebb körnek jutott, amely, ahogy kevesebb lesz a pénz, egyre szűkül. Előbb-utóbb kevéssé szerethetővé, majd már taszítóvá válik ez a fajta hatalomgyakorlás, és a Fidesz elég ideje van már hatalmon (lényegében 2006 ősze óta, és ne áltassuk magunkat: nem csak az önkormányzatokban!) ahhoz, hogy a taszító hatás kezdjen érvényesülni.

A burok most, ha az előrejelzések nem csalnak, néhány településen repedezhet. Ám ha így lesz is, elenyészően kevés ilyen hely van – viszont ahhoz elegendő, hogy az ellenzék e tekintetben megsokszorozza korábbi eredményét, ami lehetőséget nyújt a viszonylagos siker hangoztatására. Mint a bokszoló, aki az egyik kezével a kötélbe kapaszkodva kerüli el a padlózást, az ellenzék is ezekkel a fontos kis győzelmekkel emelheti fel a fejét – tere nyílhat így az önmeghatározásnak és egy másik, legkésőbb vasárnap este elkezdődő újabb harcnak.

Ezt az MSZP és Gyurcsány Ferenc vívja majd, aki egy növekedésre alkalmatlan, ám akcióképes párt vezetőjeként magába szippantaná a nagyobbikat – ezt a küzdelmet, ismerve Gyurcsány Ferenc kreativitását, szintén nem a klasszikus szabályok szerint bonyolítják. És talán nem lesz hárommenetes sem. (Ki beszél itt profikról?)

Kérdés, lesz-e harmadik menet az LMP-nek, mert Schiffer András nem tudja annyiszor elálbaloldalizni magát, hogy önkormányzati pozíciókat fogjon, ami azt vetíti előre, hogy 2018-ban a reális cél újra csak a parlamentbe kerülés lehet. Nem úgy a Jobbiknak, amely – Kovács Béla-ügy és belső feszültségek ide vagy oda – egyre magabiztosabb, és most akár első számú kihívóvá is válhat. Ha igaz Navracsics Tibornak az a meghatározása, hogy a szélsőjobb a jó kormányzással fogható meg, akkor ezen az alapon is nyilvánvaló Orbán Viktor kudarca.

És a bajnokok is megrendülnek olykor egy-egy pofontól. Nagy rutinnal bekkelik ki a kínos pillanatokat, s a nézőknek talán fel sem tűnik, de ők érzik: a 3. menet végén, miközben diadalmasan integetnek, hiszen tényleg nagyon győztek, egyre csak kapkodnak a levegő után, és magukban tudják, legközelebb ez már lehet, hogy kevés lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.