galéria megtekintése

888.hu

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Már hallani a gépház zaját a köztelevízióban is, pedig még meg sem kezdődött a próbaüzem. Besül majd nyilván egy-két henger, ki kell cserélni néhány főalkatrészt, köhögve, akadozva, de a szerkezet működni fog. Eleinte röhejes hibákkal, de nevetésre semmi ok.

Amikor 2000-ben Magyar Nemzet címen az Új Magyarország nevű napilapba olvasztották a nagy múltú Magyar Nemzetet, a fölháborodás nem ismert határokat. A tulajdonos – a hatalommal karöltve – nagy ívben tett a magasztos konzervatív eszmékre, a tradíciókra, és porig alázta a szakmát. A döntést a politikain kívül szimpla gazdasági szempontok vezették: akár a pártvilágban, a napilappiacon is koncentrálni kellett a jobboldali áramlatokat mind szellemiekben, mind anyagiakban.

Ami 2010 óta közszolgálat címén a médiavilágban folyik, nem más, mint a rendszerbe állítás folytatása, csak itt a pénz se számít. Szégyenteljesen, de nagyobb zökkenők nélkül vertek szét intézményeket, szüntettek meg alkotóközösségeket, írtak fölül mesterségbeli ízlést, nívót, etikát. A közszolgálatiság mibenlétét valamennyi kurzus kedvére értelmezte, de ez a kormány a definiálással sem töltött időt, lényegében mindenestől beszántotta.

 

A hatalom és a propaganda összekapcsolásában azonban most mégis új fejezet kezdődik. A reklámadó már jelezte, hogy a legvisszafogottabb önállóságnak is ára lehet, az RTL-háború, a Simicska-birodalommal való affér, bekebelezési kísérlet pedig azt bizonyította, hogy itt nem csupán a jobboldali médiatér, a lojalitás a tét, hanem az: ki és honnan vezényli a parádét. A kormánypropaganda teljes kiszolgálását kontárokra lehet ugyan bízni, de olyanokra tilos, akik azt pillanatnyi érdekeik szerint, ha többel nem is, de legalább szikrányi autonómiával teljesítik.

Hol vannak már azok az idők, amikor Friderikusz Sándort, Krizsó Szilviát, Veiszer Alindát, Szénási Sándort sirattuk – a mostani rostán bárki fennakadhat. A Nemzeti Propagandaügyi Központ az állami hirdetések elosztásáért felelős részleggel majd büntet és jutalmaz, kienged és megszorít, miközben a közpénzek elköltésének egyik fő csatornája a köz médiája lesz.

Az agytrösztöt pillanatnyilag az foglalkoztatja, hogy kik, mely csoportok hogyan és mennyi elemózsiához juthatnak az új leosztással. Egyelőre a hatásfokkal sem törődnek, megelégszenek azzal a (tév?)hittel, hogy úgyis az M1-é a gépies első kattintás, esetleg a külföld is majd innen tájékozódik; a Petőfi adónak pedig elég egy lottósorsolásból ismerős monstre esztrádműsor, a Dunának meg ott az MMA. Akinek pedig a zúgó folyamként ömlő sportcsatornák választéka is kevés, annak ott lesz a közszolgálati sportcsatorna, amelyet vehetünk akár a miniszterelnöknek szóló személyes ajándéknak is.

Nehéz megjósolni, hogy a tájékoztatás-tájékozódás térképe a jövőben hogyan alakul, miként reagál a változásokra a száz ragállyal fertőzött, gyenge immunitású nyilvánosság. Különben is ott vannak még a szabadon virágzó online felületek. Habonyék csapata állítólag már levédette a 888.hu webcímet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.