galéria megtekintése

5+6

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 14. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Történettudományi közhely, hogy kétnemzedéknyi az az idő, amelynek letelte után közvetlen megismerhetőségről már nem beszélhetünk. Mire kétszer harminc év lepereg, az egykor megtörtént eseményekről a jelenlévők tanúskodásából már nem, csak a dokumentumokból lehet tudomást szerezni. Aztán még egy emberöltő, és marad a történelemkönyv. A kanonizált história – amelynek annyi köze van a valósághoz, amennyi.

A megismerhetőség problémája azonban nem pusztán filozófiai kérdés. Most egy olyan perben hoztak ítéletet, amelyben egy politikusnemzedék utolsó élő tagja ül a vádlottak padján, és olyan, két emberöltővel korábban elkövetett tettekért kell felelnie, amelyek bűn mivoltát nem vitatja senki, legföljebb azt, hogy a bűn csupán történelmi vagy büntetőjogi is egyben. Éppen ezért fontossá válik a kérdés: a hat évtizeddel ezelőtt cselekvő minden döntéshozó és minden pufajkába bújt önjelölt igazságosztó vétkéért meg kell-e lakolnia, vagy csak azért felelős, amit ő tett?

Amit Biszku Béla terhére rótt az ügyész, azért életfogytiglant kért rá. A 92 éves egykori állami és pártvezető ügyvédje ezzel szemben felmentést. A bíróság ezek után nem a várható döntések valamelyikét hozta. Háborús bűntett elkövetéséért enyhének számító büntetést szabott ki, bár a bíró az indoklásában világosan levezette, hogy a legsúlyosabb pontban, a salgótarjáni sortűzben felbujtónak minősített Biszkura miért nem rótt súlyosabb szabadságvesztést.

 

A bíróság első fokon, többek között háborús bűntettért, 5 év 6 hónapnyi letöltendő börtönre ítélte Biszku Bélát. Szimbolikus számok, és mi csak remélhetjük, hogy a bíró tollát nem jelképteremtő szándék vezette, amikor meghozta az ítéletét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.