galéria megtekintése

58 százalék

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 06. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A valóságban ritkán hasonlít egy emberi sors a hollywoodi álomgyár által készített életrajzi filmekhez, melyek végén bemondják, milyen elégtételt kapott végül az élettől a főhős. „Youyou Tu 2015-ben első kínai nőként nyerte el a Nobel-díjat” – írnák ki a vászonra a stáblista előtt.

Esetünkben épp ez a helyzet!

Youyou Tu tegnap a tudósok legelőkelőbb társaságának tagja lett. Hajdan, a kínai kulturális forradalom idején nemhogy dicsfényről nem álmodhatott, de a hivatásáért is aggódnia kellett. A maoista vezetés megvetette a tudósokat, Tut azonban használni akarta. Az 1967-ben az amerikaiakkal háborúzó észak-vietnamiak esélyeit próbálták egy titkos orvostudományi projekttel segíteni. Maláriában ugyanis több katonájuk halt meg, mint golyó által.

 

A szintetikus anyagokra koncentráló projekt megakadt, ezért előkerítették a hagyományos és modern orvoslásban is járatos Tut. Férjét vidékre száműzték, gyermekét állami gondozásba küldték, őt meg ezek tudatában délre vezényelték, hogy próbáljon szerencsét természetes alapanyagokkal. Mi már tudjuk: ő hozta el az áttörést, de eredményeit az egyéni teljesítményeket másodlagosnak tartó rendszerben csak névtelenül publikálhatta 1977-ben. Youyou Tu nevét így csak az ezredforduló után ismerte meg a tudományos világ.

A Nobel-díj ilyen téren végső elégtétel számára. Bár a tudósok inkább egzakt számokban mérik a sikert. Íme: az ezredforduló óta Tu gyógyszerének köszönhetően 58 százalékkal csökkent a maláriában elhunyt kisgyerekek száma. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.