galéria megtekintése

31 500

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 30. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A KSH adatai szerint tavaly majd ötven százalékkal nőtt azok száma, akik legalább egy évre külföldre költöztek. Csak tavaly legalább 31 500 magyar állampolgár hagyta el otthonát. A távozók több mint fele harmincévesnél fiatalabb. De ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a kivándorlók jó része kívül esik a statisztikákon.

A számok magukban is elrettentők, ám különösen akkor, amikor melléjük arcok is kerülnek, és látjuk, halljuk a harmincegyezer-ötszázak egynémelyikét. Azt a gimnazista lányt például, aki hétfőtől írja az érettségit, de gondolatban már egy angol egyetemen jár, hogy testvéreihez hasonlóan ő is külföldön szerezzen diplomát – vele talán jól fizető állást, szerelmet, családot, jövőt.

Hallgatjuk a fiút, aki csillogó szemekkel mesél vágyott egyeteméről, világáról, ahová a nyáron gép repíti majd: ahol nem kapcsolati hálók, urambátyámviszonyok, hanem, úgy hiszik, tudáson és teljesítményen alapuló sorsok vannak.

 

Azokat sem könnyebb hallgatni, akik még csak közelítenek a harmincegyezer-ötszázakhoz. Akik vésztervként gondolnak a kivándorlásra, mert még kicsivel nagyobb a bizalmuk országuk oktatása, munkaerőpiaca, társadalma iránt, erősebb a kötődésük a családhoz, barátokhoz, otthonhoz, mint a Nyugat vonzereje. De már érzik a biztos munka, a tiszta viszonyok, a kiszámítható jövő és igen, a jó fizetés csábítását.

Egyre többen mennek. Sokan maradnának, de mind kevesebben ennyire bátrak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.